Подаването на руски газ и към България е намалено с 10-15 на сто за последното денонощие. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че засега потребителите у нас не са усетили кризата с доставките на газ. Той увери, че дружеството ще направи всичко, което зависи от него по договорите, но транспортирането на природния газ през Украйна и Румъния е въпрос, който зависи от доставчиците.
"От последната вечер има напрежение и има по-малки количества, които се доставят, но засега е в рамките на възможностите ни да се справим", каза Гогов пред БНР. Той допълни, че в хранилището в Чирен има запаси за един месец, което е европейско изискване, но ситуацията зависи и от потреблението у нас, и от природните условия.
На въпрос дали смята, че в близкия месец може да имаме проблеми с топлоподаването и с парното у нас, Гогов заяви, че всичко е възможно. "Засега нито един потребител в България не е усетил криза. В момента се справяме с наличните количества от внос и с работата на хранилището. Ако се наложи още по-драстично свиване на потреблението, всички потребители са информирани, знаят какви са степените на ограничение, самите те са си подали график, при който могат да намаляват или да спират производството си, така че ако в един момент се наложи, може да се стигне и до там", обясни Гогов. От "Булгаргаз" съобщиха, че запасите може да стигнат и за два месеца, но е важно те да могат да покрият дневното потребление и ако то се увеличи при лоши зимни условия, ситуацията в бъдеще може да се промени още. /БЛИЦ