Прокуратурата проверява строителни фирми, които са ангажирани с изграждането на оградата по границата. Причината е нова схема, която трафикантите на мигранти използвали, за да прекарват нелегалните, съобщава Нова телевизия.
Каналджиите натиквали бежанците в камиони, които уж превозвали строителни материали за изграждане на оградното съоръжение. Схемата лъсна в края на миналия месец, когато „Скания” изгоря като факла край река Резовска. Тогава гранични полицаи спасиха живота на 27 мигранти, от които 16 деца, натъпкани в тайник, съобщава "Флагман".

„Това си е чист камуфлаж и е правено с тази цел, че едва ли някой граничен полицай ще спре такъв камион, който на пръв поглед е натоварен със строителни материали и идва от границата. Ако не беше станал този инцидент със запаления камион, вероятно щеше да се разкрие по-късно тази схема или въобще нямаше да се разкрие”, заяви ръководителят на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров.

Представителите на държавното обвинение уточниха, че се работи по всички възможни версии, но до момента няма данни за замесени реални фирми.