Близо 100 човека се поклониха пред паметта на доайена на съдебната криминалистика у нас проф. Стойчо Раданов, който бе намерен обесен на катерушка пред дома му миналия петък. Част от скърбящите се разотидоха след поклонението, останали с впечатление, че ще бъде извършена кремация, но професорът бе погребан и внушителна група негови близки и познати тръгна зад ковчега, за да го изпрати в последния му път.
Тази сутрин ръководителят на катедрата по съдебна медицина  доц. Станислав Христов отново е бил предупреден с телефонно обаждане, че погребението може да бъде задържано, ако той продължи да дава  изявления пред медиите, каза медикът пред журналистите. Нещата според него са ясни, защото Стойчо Раданов е споделял много неща пред близките си. Доц Христов няма съмнения, че става дума за самоубийство. По тялото нямало никакви следи от насилие, освен отпечатъка, останал от въжето.
Ден преди смъртта си, освен с Христов, Раданов е разговарял с още 3-4 негови колеги. Специалистът намекна, че може да се говори за подбудителство към самоубийство. Но той заяви, че ще мълчи кой може да бъде подбудителят в случая.
Покойният професор е боледувал само от болести, типични за възрастта му и те не биха могли да бъдат мотив за самоубийство, смята доц. Христов.
Никой не е успявал да повлияе на експертизите на проф. Раданов, каза един от най-известните криминалисти, специалистът в разследване на тежки престъпления Ботьо Ботев. Имало е опити да се влияе по политически причини, но покойният вече експерт никога не се е поддавал, добави той.
Близки на професора изразиха съмнение, че той може сам да влезе в катерушката предвид възрастта му. Нормално е близките да смятат така, винаги при подобна загуба те не могат да приемат факта, че е станало самоубийство, коментираха други присъстващи.
Милан Николов, БЛИЦ