В тесен семеен кръг ще бъде изпратен в Казанлък на 6 декември бившият вицепремиер и министър на индустрията и технологиите в правителството на Георги Атанасов Минчо Йовчев, пише "Монитор". 

Деецът на някогашната управляваща партия БКП и за кратко член на нейното Политбюро във времето веднага след промените от 16 ноември 1989 до 2 февруари 1990-а почина на 4 декември след продължително боледуване в София.

Минчо Смилов Йовчев е роден на 27 февруари 1942 година в Мъглиж, завършил е инженерна металургия в ленинградския минен институт, става член на БКП през 1968 година.

Бил е завеждащ отдел „Стопански“ в някогашния градски партиен комитет в Казанлък, първи зам-председател на ОНС-Стара Загора, първи секретар на ОК на БКП, а през периода 1987-1989 година и първи секретар на областния комитет в Хасково.

Избиран е  за член на Висшия съвет на БСП през 1990 година. Работил е  като инженер технолог в Обединени заводи “Фридрих Енгелс” в Казанлък, а през 1968 г. става началник на отдел “Металургичен” в Металургичен завод “Хидравлика” – Казанлък, в периода 1969–1971 г. е заместник-директор на Обединеното стопанско предприятие “Хидравлика и пневматика” – Казанлък, а от 1971 до 1975 г. е заместник-генерален директор на ДСО “Хидравлика”.

Последната му активна партийна дейност е била като делегат на 48-ия Конгрес на БСП, избран е от казанлъшките социалисти през 2014г.

Въпреки оттеглянето си от активната политика не пропускаше съборите на старопланинския връх Бузлуджа.

По спомените на журналиста от БНТ Александър Късметски, който пръв съобщава новината за свалянето на Тодор Живков, тя му е била съобщена от Минчо Йовчев, по него време първи секретар на областното ръководство на БКП – Хасково.

Казал му го час преди началото на пленума, по онова време Късметски е бил главен редактор на новините, тя била изненада дори за тогавашния началник на единствената национална телевизия Любомир Павлов.

В кулоарите на „Позитано“ 20 дълго време се мълвяло, че Йовчев, а не Петър Младенов е трябвало да бъде избран за наследник на Тато, разказват стари вече активисти.

До последно Минчо Йовчев отказваше да разказва личните си спомени от онези времена и е сред малцината дейци от висшето ръководство на БКП, които не оставиха свои мемоари.

„Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи, се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно“, написа до близките му Корнелия Нинова.