Обявяването на кабинет от Трифонов е негативно. Едната възможност е, че той няма елементарна представа от това как се прави политика, нито това какво е нормалното в подобна ситуация, другата хипотеза е, че това е провокация и се цели провал на този кабинет. Нито едно от двете не води до изход от политическата криза.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ политологът Христо Панчугов.   

Според доц. Стойчо Стойчев всички са очаквали, че след изборите ще има мнозинство в парламента, което ще се формира около трите „партии на промяната“ и именно те ще се ангажират с управлението за някакъв период от време.

„Ако се окаже, че Слави Трифонов не е реагирал провокативно, като популистки политик, а предварително е уговорил подкрепа с някого, евентуално би могло да мине“, каза още той.

По думите на Стойчев, за да излезеш с такава позиция, при положение, че всички очакват някакво коалиционно действие, или действаш радикално, или имаш договорка.

„Ако бях на мястото на ГЕРБ, с този дневен ред на Слави Трифонов и с този подход, аз бих подкрепил това правителство и ще изпаднем в изключително интересната ситуация, в която именно „Има такъв народ“ няма да подкрепи това правителство“, добави Панчугов.