Ясно е, че има криза на легитимността. Безспорно това е някакъв вид институционална криза, но тя не се отнася до механизма, по който функционират държавните институции, не е свързана с отношението на хората към властта.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вчерашните събития политологът Румяна Коларова.

За нея те са върхът на кризата на легитимността, защото протестът на хората се сблъсква с предложеното институционално решение.
Протестът сам по себе си не може да предизвика институционални промени, протестиращите не могат да управляват, заяви Коларова.

Когато се стигне до насилие, гражданите предпочитат възстановяване на реда. Искане тези да си отидат може да се реализира само и единствено на избори, добави тя.

Протестиращите са хора, които искат промяна на политическата система в България и според политическия анализатор Слави Василев този процес ще продължи да се развива и предстоят интересни събития. По негово мнение тези хора нямат политически идеи за бъдещето, но имат желание за промяна.

Оставка е пътят напред, категоричен беше Василев. Според него трябва да има нови избори, по време на които темата за промяна в конституцията да присъства.