Партиите няма да приемат поканата на ГЕРБ за съставяне на експертно правителство. Поне тези, които декларираха вече желанието си да не участват. Това заяви пред Нова Тв политологът Стойчо Стойчев.

Предложението все пак е вариант за разговор, между другото вариант за разговор, който е оптимално приемлив и въпреки това ще бъде отхвърлен.

Казвам, че е оптимално приемлив, защото първо предлага два приоритета плюс един трети. Ако, разбира се, приемем, че приоритетите може да бъдат много, каза още Стойчев.

"Що се отнася до лицата от контактната група, които ще преговарят, никой не може да упрекне Росен Плевнелиев, че не е пронатовски или проатлантически ориентиран. Те бяха критикувани много пъти. Соломон Паси, че е плакал при присъединяването към НАТО.

Росен Плевнелиев бе най-големият ястреб за санкциите срещу Путин и Русия през 2014 година. Да не говорим, че Плевнелиев винаги се е смятал като един вид мост между така наречените хора от кръга Капитал, ако искате „Демократична България“, да кажем.

Според мен тези хора спряха да го припознават като такъв мост след неговата активна позиция през 2020 година в защита на ГЕРБ.

Тогава тази страна се обърна срещу него като цяло и тя се обръща срещу всеки, който им се противопостави на някакъв дискурс.

Така че от тази гледна точка, ми се струва трудно постижимо те да могат да договорят подкрепа за такова експертно правителство и не вярвам да има мнозинство в парламента, въпреки че съм оптимист, че и такава може да има, допълни Стойчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук