„Критичното и просташкото са две много различни неща. Няма да е справедливо да кажем, че всеки, който е бил представител в този парламент, в тази обострена ситуация непременно е носител само на ниското ниво.

Със сигурност не е мястото за цирк, не е клоунада. Трябва да разграничаваме какъв тип шоу може да се случи в съответната институция – развлекателното шоу не е за парламента.“

Това заяви пред БНР политологът доц. Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на финала на мандата на 46-ото Народно събрание. 

В последните два парламента могат да се откроят и положителни явления, смята тя.

Доц. Танева оспори популярните квалификации за отделните партии и посочи, че партиите, „които се наричаха партии на протеста“, не са непременно партии на промяната, а „пиянството на един народ е хубаво да не ни се случва непрекъснато“.

Към следващите избори трябва да тръгнем с повече аргументи и с повече разум, подчерта преподавателят. Танева апелира да си пожелаем отрезвяване и „да мислим преди да режем, да подходим с топло сърце и хладен ум, да се научим да разговаряме едни с други“.

Скандалите, инженерингът, краткосрочният ефект не може след това да се превърнат в продължителна подкрепа, изтъкна Танева в навечерието на предстоящата предизборна кампания.

Има нужда от успокояване, мъдрост и малко повече приличие в нашите публични прояви, обобщи тя.

„Политиката не е мръсна работа. Мръсна, ама се захващат. Кой го прави мръсно? Нима ние имаме живот извън политическото? Ние всички трябва да намерим начин да се вземат решения, защото това изгражда нашата социална среда“, коментира доц. Танева.

Дефектна теза в обществото според нея е от какви специалности има нужда нашето общество. Потенциалът на едно общество е да има подготвени хора, които харесват това, което правят и това важи и за политиците, подчерта тя.

Не е достатъчно някой да има докторска степен по микробиология, за да може да очакваме, че на 32 години ще бъде много добър министър, отбеляза още доц. Танева. По думите й „има прекаляване в търсенето на звезди“.