В полицейските управления "заприходяват" лични компютри на експертите като служебни, за да се върши работата. Половината техника в МВР е спонсорска, което ще рече донесена от служителите. Това разказаха пред Нова тв Георги Илиев и Стоян Анов, представители на новия полицейски синдикат, който организира в неделя най-масовия, четвърти поред протест срещу безхаберито на министерството към проблемите на редовите служители.
Прословутото обновление на материалната база се изразява в започналото строителство на няколко сгради и ремонт на други няколко, разказаха експертите. Правят се по два пъти първи копки и след тях нищо.
Работещите в системата на вътрешното министерство се разкъсват между домашните проблеми и службата, половината им време отива да търсят как да свържат двата края, казаха още представителите на синдиката.
На 15 март полицейскияг протест ще бъде пред градинката на чешкото посолство. Изборът на мястото е свързан с ротационното председателство на ЕС, поето от Чехия за първото шестмесечие на 2009 година. Досегашните три синдикални акции бяха на 13 декември, когато полицаите пушиха, на 21 декември, когато пиха студена вода, и на 17 януари, когато исканията им бяха внесени пред ръководството на МВР от контактна група.
За предстоящия четвърти протест на служителите на реда се знае, че "пушачите" от цялата страна ще дойдат организирано в София през всички входни пунктове на града. По този повод вътрешният министър каза, че столичната дирекция ще бди за реда в столицата. "Работата на полицията е на всеки протест да осигури обществения ред", каза Миков.
С изказванията си министърът само насърчава полицаите да продължат протестните действия, коментираха наблюдатели на досегашното развитие. През януари Миков определи настояването за 50% ръст на заплатите като "нахално". Той освен това намекна за "оптимизация" на състава, от което се разбираше, че 1100 човека ще излязат от системата.
Междувременно се разбра, че Националният полицейски синдикат в България (НПС) няма да участва под каквато и да било форма в несиндикални протестни действия, организирани от физически лица с неизяснени функции и отговорности. В съобщение, разпространено до медиите, от НПС обясняват, че сами щели да организират протестни действия, ако се пристъпи към драстични съкращения или намаляване на работните заплати.
Официалният синдикат не признава новото полицейско сдружение и осъжда предстоящите протестни действия. Аргументитите, които се изтъкват, са свързани с предстоящите избори. Никъде по света 80 дни преди избори не се правят протести, защото социалните искания се превръщат автоматично в политически, заявяват от НПС. 
На сайта на вътрешното ведомство са публикувани таблиците с минималните и максималните възнаграждения на държавните служители и заетите по трудов договор в системата.
По повод на публично изразеното съмнение в истинността на информацията за размера на заплатите на служителите от МВР, публикуваме заповедта на министъра на вътрешните работи Михаил Миков за възнагражденията на държавните служители и лицата, работещи по трудов договор, подписана на 10 март 2009г., е посочено в съобщението. Припомня се също, че с нея всички заплати на служителите в МВР са увеличени с 5 % със задна дата от 1 януари 2009г. и ще бъдат изплатени с възнагражденията за март.
/БЛИЦ