29-годишната Невена Петрова знае, че ако днес пие кафе с приятелка, утре няма да има с какво да нахрани 9-месечния си син. Цялата заплата на съпруга й Милен, който е дознател в столично управление и взема близо два пъти повече от редови униформен, отива за връщане на кредити, наем и парно, пише "168 часа".
Невена покрива разходите за бебето и разплаща останалите сметки с парите от майчинството си. Храната подсигуряват родителите на двамата. Без редовния месечен превод от 200-300 лева и пратките с буркани младото полицейско семейство е обречено на мизерия.
"Изтръпвам при мисълта, че някой ден помощта от родителите ни ще секне. Ако не получаваме манджи, меса, олио, картофи и други провизии, ще умрем от глад. Това е горчивата истина", присвива устни Невена и притиска до гърдите си 9-месечния си син, който пищи пронизително.
Дребосъкът и законите в страната са причина съпругът й да не може да започне втора работа, с която да си докарва допълнителни доходи. За разлика от него повечето полицейски служители се насочват към този вариант. За да си докарат допълнителни доходи, някои работят нелегално като охрана, други продават служебна информация, трети разчитат на частен бизнес. Председателят на Националния полицейски синдикат Емил Рашев не отрича, че такава практика съществува.
"Подобен ангажимент е в разрез със закона и тези хора рискуват да бъдат уволнени. Има случаи, когато съпругите на полицаи или други роднини въртят частен бизнес, а колегите им помагат и така докарват по-голям доход на семейството", обяснява Рашев.
Най-често в София полицаи стават охранители. Присъстват нощно време или в почивните дни в заведенията като приятели на собственика, плаща им се на ръка и всички са доволни. Някои работят като персонална физическа охрана на бизнесмени или гости от чужбина. Тези ангажименти се намират чрез контакти и са по-добре платени.
Докато в столицата охранителният бизнес процъфтява, в малките населени места, където всички се познават, практиката е друга. Ченгетата имат собствен бизнес. По документи всичко е на жените или родителите, но всички знаят кой е реалният собственик.
В Пловдивско полицейски шефове стопанисват чрез близките си ресторанти. Във врачанско някои от ченгетата са истинските притежатели на цехове за дограма, а в Софийско - на магазини за авточасти и сервизи.
В полицейските среди от години се говори за

корупция, която разяжда всички нива на системата

Ченгетата са обвинявани в покровителство на наркодилъри и проститутки. Недостигът на пари принуждава някои от униформените да нарушават много по-грубо законите.
Цели полицейски отдели развиват нелегална частна практика, като използват каналите и ресурсите си, за да издирват длъжници на финансови институции срещу определена комисиона, разказват шефове на лизингови компании.
Преди дни в столицата беше задържан служител на Криминална полиция, който участвал в престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване. Малко преди него беше закопчан друг разследващ от ловешката полиция, който търгувал с данни от масива на МВР, а освен това помагал и на брокерската мафия в Ловеч, като ги оневинявал по делата, които водел. По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти и запис на заповед за 11 000 лева за последната му сделка.
"Вярно е, че доходите са ниски, но нищо не може да оправдае това грубо потъпкване на законите", смята полицейският синдикалист Емил Рашев. Но според него заради натрупаното напрежение

възможно е да започне вълна от самоубийства

Реално полицаите получават по 300-350 лева. "Получава се така, защото като съсловие станахме жертва на банковата система", обяснява Рашев. Преди 2-3 години банките отпускали кредити на служители на МВР много лесно, с големи преференции. Мнозина се възползвали и понеже не им искали поръчители, вземали заеми от повече от едно място. Така сега, като им удържат изискуемите суми, от заплатите им остават по 300 лева, с които трудно се издържа семейство.
"Притесняваме се да не започне вълна от самоубийства. Когато човек е притеснен икономически и разполага с оръжие, е много по-лесно да посегне на живота си", разсъждава полицейският синдикалист. В Института по психология към МВР били на същото мнение. /БЛИЦ