Полицаите в Пловдив и тази вечер ще дебнат за нарушители по пътищата. Пътна полиция ще проведе операция по метода "широкообхватен контрол". Ще бъдат спирани водачи, на които ще се правят проверки за употреба на алкохол и наличието на всички необходими документи.

Тази вечер от полунощ до 02:30 часа полицейски патрули ще бъдат разположени по бул. „Санкт Петербург“.

От 03:00 до 05:00 часа сутринта на 12 февруари ще се извършват засилени проверки на кръстовището на бул. „Освобождение“ с бул. „Санкт Петербург“.

Засилено полицейско присъствие ще има и по булевард "Дунав".

Водачите определено има за какво да се притесняват и защо да внимават всичко да им е изрядно. Вече са в сила новите наказания за нарушения на пътя, а глобите са доста солени. Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. глоба. Глобата вече е 400 лева. Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също скачочиха драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му се отнема за 6 месеца, а не както беше доскоро – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор. В случай, че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.