Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) започна проверки на строежа на АМ "Хемус". Служители извършиха заснемане с дрон на лот 4 и 5, с обща дължина около 50 км., в участъка между пътен възел „Плевен“ и Летница.

Директорът на ГДНП главен комисар Станимир Станев поясни, че едновременно ще вървят проверки на всички лотове на строящата се магистрала, заради излязлата в публичното пространство информация и изнесените данни от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова за изплатените средства за строежа на този участък от магистралата и сключените договори.

"Преведени са 75 милиона лева, от които 72 милиона лева на подизпълнителска фирма за лот 4 и още 91 милиона лева, от които 84 милиона лева са преведени на друга фирма подизпълнител, за следващия лот - 5. За да визуализираме този терен, ще извършим заснемане с дрон и ще направим снимки по протежението на магистралата от 4 към 5 лот“, посочи той.

Станев допълни, че се извършват проверки в детайли относно собствеността на терените, отчуждени ли са и къде има разрешение за строеж. Ще се проследи и движението на паричните средства преведени на изпълнителите и за какво са използвани.

"Искаме да видим на място къде е техниката и ще проверим къде са материалите", добави Станев.

Резултатите от проверките ще бъдат докладвани на прокуратурата.