Българското посолството в САЩ предупреждава сънародниците ни зад океана за размирици в големите градове след президентските избори.

"Вечерта след изборите за президент на САЩ на 3 ноември, както и през следващите няколко дни, съществува вероятност от протестни действия и нарушаване на обществения ред в по-големите градове", пишат от там.

В тази връзка препоръчват да се избягват местата, където има събирания на големи групи от хора или предварителна информация за възможни инциденти.

При попадане в такава ситуация, следва стриктно да се спазват указанията на местните власти и полицията.

При необходимост от съдействие, нашенците могат да се свържат с посолството на тел.: (202) 387-5770.

А кога ще получим резултатите от изборите в САЩ?

Резултатът обикновено се получава в нощта на изборния ден. Първите екзит полове са огласяват на Източното крайбрежие в 19:00 местно време или 00:00 GMT, 2 часа българско време.

Пълното преброяване обаче никога не се завършва в изборната нощ - но обикновено има достатъчно гласове, за да се потвърди победител.

Президентите на САЩ не се решават от националния вот, а от спечелването на достатъчно щати, а победителят във всеки щат взима определен брой "електорални гласове" въз основа приблизително на броя на населението си.

За да се спечели Белия дом са необходими 270 електорални гласа.

Защо тази година е различна?

Пандемията на коронавируса накара повече от всякога хората да гласуват предсрочно, по пощата или лично.

Гласовете по пощата обикновено се отчитат по-дълго, тъй като трябва да преминат през повече стъпки, за да бъдат проверени, като проверка на подпис и адрес.

Някои щати, като Флорида и Охайо, позволяват този процес да започне седмици преди изборния ден, така че гласовете са готови за преброяване.

Но други щати, като Пенсилвания и Уисконсин, не позволяват обработката на предсрочни гласове до деня на гласуването.

Повечето бюлетини - хартиени или цифрови - се броят от машини.

Но анкетиращите трябва да проверят всички хартиени бюлетини, които машините не обработват.

След затваряне на избирателните секции данните за гласуването ще бъдат прехвърлени в централен предизборен щаб - кметство или подобно място. Понякога това се прави по електронен път.

Окончателните резултати от гласуването могат да се променят между първото преброяване и тези заверени резултати, но не драстично.

Ако резултатът от изборите е оспорен, следва преброяване, което може да продължил повече от месец - и да е последвано от решението на Върховния съд. Това се случи през 2000 г., когато Ал Гор загуби с 537 гласа от Джордж Буш.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ В САЩ