33-годишният Милко Алипиев, обвинен в това, че през август тази година ограбил възрастна жена от с.Китка, община Аврен, от днес е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.
Задържането на Алипиев стана възможно след като е бил обявен за общодържавно издирване, дни след последния му грабеж, извършен на 25 август т.год. Мъжът нахлул в дома на 81-годишната жена през отворения прозорец, пребил старицата, дори се опитал да я удуши и след като сломил съпротивата й взел 50 лв. Вчера Алипиев бил задържан и привлечен като обвиняем за тежко престъпление, извършено при условията на опасен рецидив, което се наказва със затвор от 5 до 15 години.
От събраните доказателства в хода на разследването, в това число и от извършената експертиза съдът днес направи обосновано предположение, че именно Милко е извършител на бруталния грабеж. Мъжът е многократно осъждан за различни престъпления. Спрямо него има досъдебно производство и преписка по описа на IV-то РПУ на МВР във Варна за кражби, а днес представителят на Окръжна прокуратура внесе и материалите по още две висящи наказателни производства спрямо него, водени от Районна прокуратура Варна за престъпления, извършени през миналата и през тази година. Съдебната биография на Алипиев и фактът, че до задържането му се е стигнало след общодържавно издирване са другите основания на първоинстанционния съд да обоснове опасността, че ако е на свобода Милко може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Ако обжалва това определение на ВОС Алипиев ще се яви пред въззивната инстанция на 14 октомври от 11,00 часа. /БЛИЦ