На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята.
Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб , като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.

След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Рецепти за трапезата за Никулден:

Зрял фасул с булгур


Продукти: 500г фасул, 100г булгур, 1 пакетче краве масло, 2 моркова, лук, домати, джоджен, магданоз, сол

Фасулът се накисва от вечерта. На другия ден се вари на тих огън заедно с нарязаните моркови и лука. След 30 минути се прибавят доматите. Булгурът се запържва отделно в маслото, след което се изсипва в тава. Към него се прибавя фасулът с част от водата, в която се е варил. Пече се в силно загрята фурна около 25 мин. Преди поднасяне се наръсва с магданоз, нарязан на ситно зелен лук и червен пипер.

Пита с ядки за Никулден 

Продукти: 1кг брашно, 300г прясно мляко, 10г мая, 1 лъжичка захар, бучка масло, щипка сол

 Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. В брашното предварително трябва да сте добавили солта.

Прибавя се леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава. След като втаса, питата се поръсва със ситно нарязани орехови и бадемови ядки и се пече в умерена фурна. Малко преди края на печенето се поръсва с леко подсладена вода с мед и се допича.

Пълнен шаран с бяло вино 

Какво ще ви е нужно:
 * 1,5 кг шаран
* 400 гр дребна риба
* 1 чаша сухо бяло вино
* 80 мл зехтин
* млян черен пипер
* 2 дафинови лист
* 4 скилидки стар чесън
* 1/2 връзка пресен магданоз
 Как да го приготвите:

1. Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилника
2. Отделно в сгорещената мазнина се задушава нарязания на ситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус
3. Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива
4. Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

 Шаран по селски 

Какво ще Ви е нужно;:
1,5 кг шаран
4-5 глави стар лук
80 гр ориз
80 мл олио
2 ч.л. червен пипер

 Начин на приготвяне:
1. В сгорещената мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязания лук

2. След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта
3.Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка
4.В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна
5. Пече се в умерена фурна до готовност.

 Шаран в гювече 

 Какво ще Ви е нужно:
 * 2 кг шаран
* 1 кг стар лук
* 1 кг домати
* 300г гъби 
 * 200 гр червени пиперки и 1 зелена
* 60 гр чисто масло
* 250 мл сухо бяло винп
* 30 мл винен оцет
* 200 мл олио
* 2 връзки пресен магданоз
* 1 ч.л. риган
* чубрица

 Как да го приготвите:
1. Изчистеният, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100-на грама всяко.
2. Зеленчуците се нарязват на ситно
3. В гювечето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките
4. Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното
5. Гювечето се захлюпва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин.
6. След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо
* При такова продължително варене-печене на слаб огън се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата напълно омекват.

 Шаран в тесто 

Какво ще Ви е нужно:
 *1 кг шаран
*100 гр стар лук
*250 гр печени орехови ядки
*400 гр брашно ( ако предпочитате, можете да използвате и диетично)
 *200 мл олио
*1/2 връзка пресен магданоз

 Начин на приготвяне:
1. От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист
2. Лукът се нарязва на тънки резенчета и се задушава в мазнината до омекване
3. Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус
4. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист
5.Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна.
 * Ястието се поднася топло.

 Пълнен шаран с орехови ядки 

Какво ще Ви е нужно:
 *1,5 кг шаран
*170 гр печени орехови ядки
*60 мл олио
*600 гр стар лук
*350 гр домати
*20 мл доматено пюре
*1/2 лимон
*1/2 връзка пресен магданоз

 Как да го приготвите:
1.Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън
2.За плънката се запържва лука, нарязан на шайбички, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус
3.Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври
4.Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея
5.В тава се разстила останалата плънка,а върху нея се слага шарана, като отстрани се нареждат резенчета лимон
6.Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около 40 минути.
Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз.

А ако не обичате шаран, Ви предлагаме три вкусни рецепти с пъстърва:

 Пъстърва с червен лук 


Какво ще Ви е нужно: 
 * 1,5кг пъстърва
* 1 кг червен лук
* 65г краве масло
* 1 ч.ч. бяло вино
* връзка пресен магданоз
* щипка розмарин
* сол и черен пипер на вкус

 Как да ги приготвите:
Измитите и отцедени риби се поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазана с масло тавичка. Пъстървите се поръсват  с магданоз, заливат се с виното, в което сте добавили розмарина и разтопеното масло. Пекат се 20-30 минути в умерено-силна фурна. Сервират се с нарязания на колелца червен лук.

 Пъстърва във фолио на скара 

Какво ще Ви е нужно:
 *1,5 кг пъстърва (около 4 броя)
 *1 супена лъжица олио
*2 глави лук ( може да използвате и пресен )
 *1 връзка копър
*1 лимон
*1 супена лъжица лимонов сок
*сол на вкус

 Начин на приготвяне:
1.Измийте със студена вода пъстървите.Разрежете ги на две по дължина и ги почистете. Подсушете ги отвън и отвътре.

2.Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.
3.Намажете с олио 4 листа алуминиево фолио.
4.Измийте копъра и го изтръскайте хубаво от водата. Нарежете го на ситно. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.
5.Сложете от сместа върху едната половинка на рибата и затворете с другата. Направете същото и с останалите риби.
6.Сложете пъстървите върху парчетата фолио.
7.Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.
8.Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.
9.Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон и ситно нарязан зелен лук.

 
Пъстърва с бадеми 


Какво ще Ви е нужно:
 * 4 бр. пъстърва (средно големи)
 * 120 г масло (олио,зехтин)
 * 50г настъргани печени бадеми
* 4 с.л. лимонов сок
* 2 с.л. ситно нарязан магданоз (ако вместо магданоз успеете да намерите пресен розмарин ще е чудесно)
 * преситено брашно (за овалване)
 * резенчета лимон или лайм

 Начин на приготвяне:
 *Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. С помощта на нож или ножица отстранете всички перки по нея. Оваляйте я в брашно.
 *Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв . Махнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио, за да не изсъхне.
 *Загрейте останалото масло и сложете бадемите в него. Запържете ги докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.
 *Посипете лимоновия сок и бадемите върху пъстървата и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.
 *За гарнитура можете да добавите и картофи соте.

И идва ред на питиетата...

Тъй като шаранът е мазна риба се съчетава най-добре със сухи и ароматни бели вина, като: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри. 
Тези вина имат богат вкус с аромати на ядки, зърнени култури и леки плодови нюанси и са най-доброто питие, като акомпанимент към трапезата за Никулден.

Ако сме поканени на гости на Никулден, какво да подарим?

Най-доброто решение е да поднесете кошница с бутилка вино, ядки и сушени плодове. Аранжирайте я по Ваш вкус, добавете картичка с пожелания и със сигурност ще направите добро впечатление на домакините.

Източник: zajenata.bg