Всеки втори комплект коледни лампички на пазара крие риск за потребителите. Това показва проверката на експертите от агенцията за метрологичен надзор. От средата на ноември те проверяват за опасна празнична украса.

Баща и 9-годишния му син остават в болница именно заради неизправни светлини. Преди ден късо съединение подпали коледната им елха, а оттам – и половината им апартамент.

Емил Йорданов работи в магазин за коледна украса и пиротехника от 12 години. Това се оказва много полезно при избора на светлини за елхата в дома му.
„Моят личен съвет е да избирате големи, лицензирани търговци – такива, които могат да ви предложат гаранция. Не се спирайте на улични търговци“, призова Емил пред Нова тв.

Не всички обаче са толкова внимателни по време на предколедното пазаруване. Затова още през ноември експертите излизат „на лов“ за опасни коледни украси.

„До момента са проверени над 200 електрически гирлянди. Над 100 продукта вече са спрени”, коментира Галя Бояджиева от Агенцията за метрологичен и технически надзор.


По-бдителни трябва да станат и самите потребители, смятат проверяващите. Водени от празничната еуфория и заслепени от коледните лампички, не трябва да забравяме съветите на експертите. Един от тях е да прочетем инструкциите на български езк.

Съветите за това как да предотвратим евентуален инцидент у дома са прости. „Както човек не оставя печката и ютията да работят - моят съвет е и лампичките да се изключват през нощта”, призова собственикът на магазин за пиротехника Тодор Попов.

Проверките по магазините продължават до Коледа. При неизправни светлини, глобата за търговците, хванати в нарушение, е от 250 до 1 000 лв.