80 901 са членовете на Българската социалистическа партия у нас. Това обявиха на пресконференция, като отчетоха и избирателната активност до 11 часа за избор на нов лидер на партията. До 11 часа са гласували 31 302, което е около 38%.

На заседание на комисията са разгледани жалби и сигнали, постъпили през изборния ден. Около 50 жалби от различни застъпници на повечето от кандидатите са получени в комисията.

"Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите, това са жалби относно сменени изборни помещения. При извършените проверки от ЦИК се констатират, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред самите помещения се е наложило поради обстоятелство, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване, които са били своевременно разгласени", обясни заместник-председателят на ЦИК в БСП Румяна Сидерова.

"На второ място, една от последиците е от тази промяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби. Другата голяма група жалби е относно това, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции", коментира още Сидерова.

Прекомерно голяма избирателна секция е била създадена в район Приморски - Варна, което поставя под въпрос дали могат да бъдат обиколени с две подвижни избирателни кутии всички избиратели, съобщиха още от комисията.

Има и една жалба за агитационни материали на масата в една от избирателните комисии, които веднага са били отстранени.

Нарушенията в изборния ден в БСП не могат да повлияят върху изборния резултат, увери председателят на Централната комисия по вътрешнопартийния избор в БСП Емил Войнов. "Сами видяхте, най-съществените бяха споменати пред вас. Виждате, че те не са нарушения, които могат да повлияят на изборния резултат", категоричен бе той.

В момента продължава събирането на данни за избирателната активност към 15 ч. В 18:30 ч се предвижда ново заседание на Централната комисия.

Първите резултати от вота вероятно ще бъдат обявени утре, а окончателните резултати се очакват към края на утрешния ден.