"Още от самото начало искахме да имаме експертно правителство, базирано на широката основа на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), за да можем да преведем през кризите България и да спрем последователното избиране и управление на служебни правителства", това каза лидерът на СДС Румен Христов.

Той изтъкна, че при постигане на конституционно мнозинство, от Съюза на демократичните сили ще предложат промени.

"Там пише, че ако не се постигне съгласие за съставяне на редовно правителство, президентът назначава служебно. Ще заменим президента с Народното събрание (НС). Това е стара идея, ще я подновим", обяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Според последната информация правителството ще бъде политическо и експертно - политическото изцяло заето от личности на "Продължаваме промяната" (ПП), които ще носят голямата политическа отговорност", изтъкна лидерът на СДС.

Всичко е договорено! Акад. Денков съобщи голяма новина

"Ние не можем да отговаряме за политици, заели министерски постове от други политически формации. Решението ще бъде трудно за всички депутати от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС, но трябва да тръгнем към реформите, които чака страната", подчерта Христов.

"На 99% Асен Василев ще е финансов министър", отбеляза той.

Неочаквана драма: Ключова фигура отказва да е министър в кабинета на ПП-ДБ, Асен Василев в истерия тропа по масата

"Любопитен съм как Асен Василев ще осигури на държавата 3% бюджетен дефицит, без да взема заеми и да се възползва от резерва. Ако те тръгнат да правят това, което говореха - по-добре да не си го помислят, правителството ще бъде свалено. Мнозинството се крепи от ГЕРБ-СДС. Има нещо, което може да ги контролира", предупреди лидерът на СДС.

По думите му чистка няма да има, а ако се тръгне в тази посока - ще има бламиране. 

"Опитаха се да обяснят, че не сме ги разбрали правилно, но добре чух за какво става дума. Това ще бъде следено под лупа.

В много трудна ситуация се намираме. Противопоставянията в парламента днес не са характерни само за българския парламент. Търсеше се провокация от страна на "Възраждане", смята Христов.

По повод изказванията на президента, той изрази мнение, че той има право на тях и никой не ги оспорва.

"Нормално е да има такава реакция, когато види, че проевропейското крило, което е мнозинството в България, намира сили да постигне обединение в името на целите на България", обоснова се Христов.

Относно предложените имена за министри в проектокабинета на "Продължаваме промяната - Демократична България" той има притеснения за цялата му конструкция.

"Не успяхме да се преборим. Очаквах първият министър-председател да бъде Мария Габриел. Вероятно ще бъде хвърлена част от вината върху нас, защото без нашите гласове правителство не може да има. Не трябва да се прекалява с търпението ни", коментира още лидерът на СДС.

Според Христов още един служебен кабинет и още едни избори ще бъдат убийствени за България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук