Две големи кръводарителски кампании ще се проведат във Велико Търново и Свищов, съобщи д-р Марияна Витанова, директор на Кръвния център при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.
В края на месеца работата на екипа ще бъде насочена към младите хора и студентите. За времето от 25 до 27 ноември екипите на кръвния център ще проведат кръводарителска кампания във Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”. От 10 до 12 декември мащабна кръводарителска акция ще се състои и в Стопанска академия “Димитър Апостолов Ценов” в Свищов. Инициативата е под егидата на Националната кампания за насърчаване на кръводаряването, предаде кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново.
Д-р Витанова каза още, че на пациенти от Великотърновска област месечно се преливат около 100 литра кръв. По данни на последната кръводарителска акция в предприятие Екстрапак ООД в старата столица над 20 души са дарили кръв. Тя уточни, че всички хора на възраст от 18 до 63 години, които нямат медицински противопоказания за кръводаряване, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 2 месеца.На всеки човек, изявил желание да стане кръводарител, се извършва медицинско освидетелстване от лекар. Изискванията към кандидата за кръводарител са много строги с цел да се гарантира здравето на самия кръводарител, както и здрaвето на пациентите, които имат нужда от кръвни съставки. Лекарите са категорични, че кръводаряването не вреди. То дори е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили.
Много страни, включително и България, са зависими от даренията на роднини и близки, а в някои страни все още дарителите получават дори заплащане. Доброволните и безвъзмездни кръводарители са основата за осигуряването на достатъчни и безопасни количества кръв, тъй като вероятността за предаването на животозастрашаващи инфекции. Когато хората даряват по принуда те са склонни да крият важна информация за собственото им здравословно състояние», посочи д-р Витанова. /БЛИЦ