До 2013 година 100% от населението на страната ни трябва да има възможност за достъп до интернет, гласи една от точките в Национална програма за развитие на широколентовия интернет, обявена на форум “Предизвикателството да бъдеш потребител в съвременния дигитален свят”.
Уточнението в скоби е: "в рамките на максимум 20 км от дома си". Т.е., приема се, че 100% покритие означава в някои случаи хората да пътуват до съседното село или най-близкия град, където има достъп до мрежата.
Според програмата, до 2013 година 90% от населението на страната ще има фиксиран и мобилен достъп до интернет в рамките на населеното място. 55% от домакинствата пък ще могат да ползват интернет у дома си.
Безжичен достъп до интернет ще има във всички средноголеми и в по-слабо населени области в България, както и на всички обществени места (общини, кметства, библиотеки, читалища).
Форумът беше организиран от представителството на Европейската комисия в България с участието на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева и със съдействието на Българския ИКТ Клъстер, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и компанията Е-Bay.
Програмата за развитие на широколентовия достъп е качена на сайта на ДАИТС и е достъпна за обществено обсъждане. /technews.bg