"Преди дни производители плашеха, че ще има увеличени на цените на разни продукти заради коронавируса. Искам да питам сега когато горивата падат драстично колко ще намалее цената на производствата. Много ми е интересно да знам. Искам да знам падат ли сега цените?", разгневи се Борисов на извънредната среща в Министерския съвет.

БЛИЦ припомня, че на срещата с Националния оперативен щаб министър-председателят каза, че ще предложи да се обяви извънредно положение в България.

"Защо не дадат на народа по-евтина храна? Още повече цялата държава не работи. Хубаво, за да спрем заразата затваряме куп неща. Но родителите трябва да работят, за да си хранят децата", продължи министър-председателят.

Последни новини и СНИМКИ от спешната среща при Борисов заради COVID-19

"Трябва да има огромна мобилизация. Благодаря на всички доктори, лекари и сестри", каза още Борисов.

"17 дни е заразяването. Един човек контактува с около 800 души. А той може и да не знае, че е болен. Смятайте защо е тази прогресия.

Паниката е като никога досега. Масова е!

Надявам се всички парламентарни групи да подкрепят предложението ни за извънредно положение", заяви още Борисов.

"Говорих с руския президент Владимир Путин. Обеща, че ако имат повече респиратори ще ни дадат. Където има ще ги купим веднага", категорично заяви министър-председателят по повод разговора, който проведе по-рано днес с държавния глава на Русия.

"Трябва да се мобилизираме и да спазваме дисциплина. Тези, които обаче не я спазват, ще дадем възможност на МВР и службите за сигурност да ги намери и да ги задължи да спазват карантината си. Ето това е основата на "извънредното положение".

Спорихме дали ресторантите и моловете да се затворят. Но има много домакини, които не готвят и са на работа, а семействата им трябва да се нахранят.

Нощните клубове, дискотеки и барове трябва да се затворят. Хората там се движат, скачат, потят се и се прегръщат. Последното е хубаво де, но така се разнася заразата.

Ще трябва и да разнасят пенсиите на възрастните хора. Сега е моментът да покажем дали сме патриоти и сме солидарни. Трябва да се погрижим за възрастните хора и социално слабите", обяви министър-председателят.

"Да беше коронавирусът само в България щяхме да подадем оставка и да си отидем, но това е в целия сват", категорично заяви Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!