Преписка от НСБОП, която е пристигнала на 9 март в секретното деловодство на съда по делото срещу следователя Христо Станчев ще четат неговите адвокати и прокурора по делото. Миналото заседание бе отложено именно поради липсата на този документ.
Днес адвокатите на подсъдимия за поискан 15 000 евро подкуп възнамеряваха да пледират за приключване на делото по-рано, но пристигналата справка промени плановете им. Прокурорът по делото също не бе чел секретния документ, затова съдът определи до 31 март всички страни да се запознаят с преписката.
Днес бе разпитан свидетелят Георги Димитров, който каза, че се запознал с подсъдимия чрез общ техен приятел, а впоследствие станал свидетел на проблемите на Стоян Янчев, който твърди, че следователят му е искал подкупа. Според свидетеля става дума за пълномощно за имот, притежавано от Янчев, но то не било признавано от съда, затова той имал проблеми с правосъдието. За следващото заседание ще бъде разпитан и самият Стоян Янчев, след което ще започнат пледоариите.
Според обвинението следователят Христо Станчев е подсъдим за това, че през есента на 2004 година е искал 15 000 евро, за да повлияе да се оправят проблемите на бизнесмена Янчев. Посредник по сделката според прокурорите е адвокат Георги Ангелов, който също е обвиняем.
Милан Николов, БЛИЦ