В България папа Франциск се чувстваше добре и не даде никакви знаци на умора въпреки тежката си програма. Това каза в сутрешния блок на БНТ монсеньор Страхил Кавалеров, викарий на Католическата Никополска епархия, който беше основният преводач на Светия отец.
 
„Имах възможност да бъда много близо до една изключителна човешка личност, изпълнена с мъдрост, доброта и много послания“, каза той.
 
Роден историк разкри истинската цел на посещението на папaта у нас! 

Преводачът разказа, че папа Франциск е останал доволен от приема в Светия Синод и "впечатлен и трогнат" от възможността да се помоли пред олтара на Св. Св. Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".
 
Монсеньор Кавалеров разказа още, че нито един проблем, изложен пред папата, не е останал без съвет и съпричастност. При срещите си с хората той е премахвал всякакви бариери и протоколни ограничения.
 
„Папата се интересува от човешката личност, желае да ѝ подаде ръка, да ѝ бъде в помощ със съвет и съпричастност“, разкри той.
 
Папа Франциск, чието рождено име е Хорхе (Георги) е бил изненадан и радостен, когато му честитили именния ден на 6 май, но като цяло е бил изключително добре подготвен за България.
 
Освен "Христос Възкресе", с което поздравяваше на публичните си срещи, за двата дни в България папа Франциск научил още на български език "Благодаря" и "Молете се за мен", разказа неговият преводач.