Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България Румяна Бъчварова коментира пред БНТ дистанцирането на Българската православна църква от визитата.
 
Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.
 
„Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“, каза Бъчварова.
 
Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.
 
„В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок“, посочи тя.
 
Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.
 
Посещението в бежанския център пък е привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.
 
Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.
 
„Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора“, посочи Бъчварова.
 
Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.