По-голямата част от месото, което хората ще ядат през 2040 г., няма да идва от заклани животни. Това се посочва в нов доклад, който прогнозира, че 60% ще бъдат отглеждани или във вани, или заменени с растителни продукти, които изглеждат и имат вкус на месо, пише Guardian.

Докладът на световната консултантска компания AT Kearney, който е написан на основата на интервюта с експерти, изтъква тежкото въздействие на конвенционалното производство на месо върху околната среда, както и опасенията на хората за хуманното отношение при индустриалното земеделие.

"Мащабната животновъдна индустрия е възприемана от мнозина като ненужно зло", се подчертава в доклада, като се допълва: "С предимствата на новите заместители от веганско месо и култивираното месо над традиционно произведеното месо, е само въпрос на време, преди да придобият значителен пазарен дял."

Традиционната месна индустрия отглежда милиарди животни и има приходи от над 1 трлн. долара на година. Огромните въздействия върху околната среда обаче бяха показани в последните научни проучвания, от парниковите емисии, причиняващи кризата с климата, до унищожени диви местообитания заради освобождаване на място за земеделски земи и замърсяването на реките и океаните.

Компании като Beyond Meat ("Отвъд месото"), Impossible Foods ("Невъзможни храни") и Just Foods ("Просто храни"), които използват растителни съставки за производството на бургери заместители, бъркани яйца и други продукти, нарастват бързо. AT Kearney изчисляват, че 1 млрд. долара са инвестирани в такива вегетариански продукти, включително от компаниите, които доминират традиционния пазар на месо. Beyond Meat е набрала 240 млн. долара, след като компанията стана публична през май и нейните акции поскъпнаха повече от два пъти оттогава.

Други компании работят върху отглеждането на месни клетки, за да произвеждат истинско месо, без да е необходимо да отглеждат и убиват животни. Досега такива продукти не са достигали до потребителите, но AT Kearney прогнозира, че култивираното месо ще доминира в дългосрочен план, защото възпроизвежда вкуса и усещането за традиционно месо повече в сравнение с алтернативите на растителна основа.

"Преминаването към полувегетариански, вегетариански и вегански начин на живот е неоспоримо, като много потребители намаляват консумацията на месо в резултат на това, че стават все по-съзнателни към околната среда и хуманното отношение към животните", посочва Карстен Герхард, партньор в AT Kearney, допълвайки: "За страстните консуматори на месо, прогнозираното увеличение на култивираните местни продукти означава, че все пак ще могат да се наслаждават на същата диета, която винаги са имали, но без същите екологични и животински разходи."

Според доклада 35% от всичкото месо ще бъде култивирано през 2040 г., а 25% ще бъдат вегетариански заместители. Той подчертава далеч по-голямата ефективност на алтернативите на традиционното месо.