Евтин антидепресант намалява необходимостта от хоспитализация сред високорискови възрастни пациенти с Ковид-19 в клинични тестове, съобщи AP.

Учени са изпробвали лекарство за депресия и обсесивно-компулсивно разстройство, защото за него е имало данни, че намалява възпаленията и е дало обещаващи резултати в не много мащабни проучвания.

Резултатите са били споделени с Националните здравни институти на САЩ и авторите на изследването се надяват терапията да бъде препоръчана от Световната здравна организация (СЗО), пише БТА.

„Ако СЗО я препоръча, тя ще се прилага широко“, каза съавторът на изследването д-р Едуард Милс от университета „Макмастър“ в Хамилтън, Онтарио, Канада. Той добави, че бедните страни ще могат бързо да приложат лекарството. „Надяваме се, че това ще доведе до спасяването на живота на много хора“, каза той.

Лекарството флувоксамин струва четири щатски долара за курс на лечение при Ковид-19. За сравнение терапията с антитела е на стойност около две хиляди щатски долара, експерименталното противовирусно лекарство на „Мерк“ за Ковид-19 е на цена около 700 щатски долара за курс. Според някои експерти различни терапии вероятно ще се използват в комбинация в борбата с инфекцията от новия коронавирус.

Изследователи са изпробвали антидепресанта при близо 1500 бразилци, заразени с новия коронавирус, изложени на риск от тежка инфекция заради други здравословни проблеми като диабет например.


Около половината са приемали антидепресанта у дома в продължение на десет дни, а останалите са вземали плацебо. Състоянието им е наблюдавано в продължение на четири седмици, за да се установи колко от тях ще се наложи да постъпят в болница или да прекарат дълго болнично лечение.

В групата пациенти, приемали антидепресанта, 11 на сто са имали нужда от хоспитализация или удължен престой в интензивни отделения в сравнение с 16 на сто при хората от групата, приемала плацебо.

Резултатите от клиничното изследване са публикувани в сп.“Лансет глоубъл хелт“. Те били толкова категорични, че независимите експерти, наблюдавали тестовете, са препоръчали прекратяването им на по-ранен етап, тъй като резултатите били ясни.