Убеден съм, че с това поведение скоро България ще стане пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Такива резултати не могат да се видят в много държави от ЕС, уточни той.

Благодаря на всички български граждани, които повярваха в необходимостта от мерките и на тези, които повярваха в науката, а не в популистките изказвания, каза проф. Ангелов.

Той благодари и на тези, които са си носели маските и са вярвали, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да идеш на масово събитие. 

По думи на здравния министър от НОЩ са били последователни през целия път досега, а не са се лашкали измежду решенията.

Според него, за да се запазят резултатите, има две задължителни условия.

Първо трябва да задържим и запазим темта на ваксинация, който през месец май може да стигне до 50 000 ваксинирани на ден. Днес ще решим какво правим с ваксината на "Янсен" у нас и да видим какво ще се случи със зелените коридори, заяви министърът.

Второто задължително условие е спазването на противоепидемични мерки, носене на маски, избягване на масови събитие. Не бива да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати. Победата е крехка и се дължи на усилията на всички медици, уточни проф. Ангелов.

Както БЛИЦ по-рано съобщи, има плах, но май стабилен оптимизъм с битката с COVID-19 у нас. Новите случаи на коронавирус, които са установени в страната ни през изминалото денонощие са 2002. 

Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в България за последното денонощиe продължава да намалява. За сравнение, във вторник те бяха 2 096, а в понеделник 2 434. 

Броят на направените тестове в сряда е 14 215. За сравнение, във вторник бяха 13 800, а в понеделник 15 952. Така процентът на положителни проби продължава да намалява - от 15,18 на сто до 14,08%!

За съжаление през изминалите 24 часа има много починали, но дори и по този показател се отчита намаление. 

В сряда живота си са изгубили 100 суши, при 106 починали от коронавирус във вторник, информира Единният информационен портал. 

Така общият брой на жертвите става 15 618.

Излекуваните за последните 24 часа са 3 935 души.

Заболелите у нас вече достигнаха 392 913, активните случаи са 59 087.

Излекуваните общо са 318 208 души. 

Хоспитализирани са 8 435 души, 786 са в интензивно отделение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!