Прекомерният прием на мазнини и калории през студените месеци нарушава имунната бариера и защита на организма. Това заяви диетологът проф. Донка Байкова, цитирана от Фокус. Тя препоръча дори през зимата, когато се нуждаем от повече енергия, да се храним балансирано.
“През целия период на по-хладни месеци през годината, не е препоръчително да се приемат в излишък каквито и да е храни, тъй като натоварването на организма с мазнини, въглехидрати, алкохол, поне за 48 часа нарушава имунната бариера и защитата на организма. Добре е отново да разчитаме на умереност в консумацията и на информираност“, обясни тя. 

Проф. Донка Байкова каза още, че през есента е добре да наблегнем на сезонните плодове и зеленчуци, за да набавим на организма необходимите витамини и антиоксиданти.