Проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), даде интервю пред „Фокус“, коментирайки най-горещата тема в последните дни - изборите в САЩ. Вижте какво каза той:

- Кой ще се настани в Овалния кабинет? Въпреки, че Джо Байдън е доста напред във финалната надпревара, възможно ли е Тръмп да обяви изборите за нищожни и какви са сценариите пред една от най-мощните военно-икономически сили САЩ? 

В общи линии разбираме, че каквото е в САЩ, такова е у нас или обратното – политизиране съдебна система, Темида не си сваля превръзката, но вече има слушалки в ушите. Бюлетините и т.н. целият изборен процес, това е като у нас, така че в общи линии настигнахме американците. Новото е, че там не разчитат на футболни агитки, а вероятно се ориентират повече към съдебната система.

- Защо се ориентират повече към съдебната система?
Ами Тръмп в общи линии за последните 3 месеца стриктно се придържа към буквата на закона, най-общо казано, което е обичайно за неговия стил на поведение, едното което е.

Второто, очевидно е, че мнозинството от избирателите в САЩ все пак наистина гласуваха за Байдън, а не за него, макар че това от гледна точка на самия изборен процес няма решаващо значение, но така или иначе в рамките на закона е неговата единствена възможна политика оттук нататък или стратегия на действие е да се обърне към съдебната система.

Той призова вече във всички щати, където Байдън получава мнозинство да бъдат заведени дела.

И в общи линии ще гледаме една съдебна баталия, каквато ще се развива в около 28 щата. Технически погледнато обаче, така или иначе 21 януари си идва и надали той ще събере кураж за нещо, което има прецеденти – да отложи инагурацията за март.

- Той е достатъчно ексцентрична личност, имахме възможност да го наблюдаваме в последните години докато е стопанин на Белия дом. Възможно ли е наистина да се стигне до отмяна на изборите, тъй като до момента в Доналд Тръмп е и ножът, и хлябът, както се казва?
Това би било доста ново в неговата поведенческа досега стратегия и тактика като ход, да отмени изборите като такива.

Затова му е необходим Върховният съд и въпреки внушенията, че той има там мнозинство, не се знае все пак, тъй като става дума за тълкуване на закона, как ще се отнесат тези, иначе считани за негови поддръжници, от Върховния съд.

Реално погледнато също така, ако отмени изборите, той трябва да отмени изборите като цяло, ако ще ги отменя въобще и там, където гласуваха за него мнозинство и от тази гледна точка това е много труден въпрос, тъй като все пак другата основна ситуация той не е екипен човек и като правило нито овладява апарата на Републиканската партия, нито успя да овладее държавната администрация като цяло, която в общи линии си остана привързана на определена политическа приемственост в своите действия и от тази гледна точка го игнорираше.

Да не говорим, че му противодействаше. Това би било много труден ход, но той поражда един проблем у нас – кого да поздравим, кога и за какво?

-Да, разбира се. Аз и в момента следя международния обмен и международните редактори на Агенция „Фокус“ и виждам, че все още има Щати, в които броят бюлетини. Може ли да се стигне до някоя изненада в последния момент? Знаем, че на предишните избори с Хилъри Клинтън Тръмп в последния момент ни поднесе тази изненада.
-Поднесе я, но не чрез съдебен иск и не чрез преброяване на бюлетини, ако става дума.

Той просто в съответните щати събра необходимия глас електори и от тази гледна точка това наистина се оказа, но тук ситуацията е с колко ще се увеличат гласовете за Байдън и при положение, че има съмнения за няколко милиони бюлетини недействителни гласа, двойно гласуване и прочие, въртележка, така или иначе частични решения в тези щати, където губернаторите са от Демократичната партия, няма да има общ съдебен консенсус по този въпрос.

И той наистина ще трябва отгоре надолу да тръгне, т.е. чрез Върховния съд отмяна на изборите, което е безпрецедентно. Но той, пак да кажа, той няма активно работещ и общонационално разпространен апарат, който действа централизирано и сравнително единодейства.

От тази гледна точка това се дължи и на неговия циничен стил и житейски опит, ако става дума, той не е отборен играч.

И в този смисъл това е по-малко вероятното. Другият фактор, че Демократическата партия в това отношение предприе един рискован ход, досега както изглежда – това е улицата, която досега никога не е била фактор в американските избори или да речем дори в български избори.

- Професоре, много анализатори казват, че за нас, за Източна Европа и в частност за България е по-добре Тръмп да бъде президент на Щатите. Вие споделяте ли такова становище?
Ние така и не разбрахме дали ни е запомнил името, но той от нас каквото забърса, забърса, ако става дума за това. Някъде към 6 милиарда допълнителни разходи.

Ние ще се сдобием след време с едни 16 самолета, които ще са годни да носят ядрено оръжие и това влиза в подготовката на нашите летци, да летят със самолети с ядрено оръжие, ако става дума за това.

Така че, без значение Тръмп или Байдън, фактически САЩ от България взеха това, което можеха да вземат. И реално погледнато технически също така, ако трябва да бъда точен, реално този процес си върви, ние фактически се пренастроихме да участваме активно в хибридната война.

Така че оставането на Тръмп на власт по същество ще доведе до обстоятелството, че вълната на европесимизма у нас също ще нараства, тъй като в общи линии в тази ситуация ЕС трудно се справя.

- Добре, предстои да видим крайния резултат кого трябва да поздравим, както и вие самият се изразихте. Благодаря ви за този интересен анализ.
По-интересното ще е друго – как Демократическата партия ще овладее улицата? И от тази гледна точка това ще е всъщност особено интересното, тъй като тук са възможни няколко сценария на развитие. Най-добрият от тях от гледна точка на населението е в името на борбата с коронавируса да се въведат рестриктивни мерки относно движение , събиране и т.н., нещо като българското извънредно положение.

- Очаквате, че дълбоко разделеното американско общество ще продължи с размириците, така ли да ви разбирам?
В общи линии както винаги от големите революции в Европа, знаем че първото, което ще направи администрацията на Байдън е да се разправи с тази вече ненужна активна лява част от Демократическата партия и тези движения извън Демократичната партия, но заедно с нея участващи, в някаква степен да ги вкара в ред и законност.