Kлиматологът проф. Георги Рачев коментира в студиото на bTV кошмарната гледка от вчера - торнадото, което се развихри край Козлодуй. 

Той обясни, че всяка година в България има около десетина подобни природни явления. Каза и кога е било най-силното торнадо по нашите земи и какви щети е нанесло.

"Това от вчера руският му превод е смерч, а на английски се нарича торнадо. Много е характерно, особено за първата половина на юни. Всяка година поне на 10 места в България е имало смерч", обясни Рачев. 

"Не винаги достига до земята. В България е доста ограничено по обхват и сила", каза климатологът. 

Мощно торнадо край Козлодуй ВИДЕО
 
"Най-силното торнадо у нас е било регистрирано на 5 юли 1989 година - в село Бохот. За около 10 минути хоботът му изминава 3-4 километра и унищожава 140 къщи по пътя си, няма загинали. Опасно е, в България са единици пострадалите хора от подобно явление", коментира проф. Рачев. 

"Това е една огромна прахосмукачка, която изсмуква всичко по пътя си", подчерта климатологът. 

Проф. Рачев каза и какво време да очакваме в следващите дни - "Ще го караме с ботушки, или по-скоро със затворени обувки, защото ще вали по два пъти на ден, на някои места и по три пъти. Сравнително топло е обаче времето. Днес и утре ще се задържат високи температурите, но е влажно. Точно сега кърлежите излизат. До неделя ще бъда такова времето". 

"Другата седмица ще има слънце, срамежливо слънце по-точно казано", добави проф. Георги Рачев.