На последната Българо-македонска комисия по разрешаване на историческите въпроси взехме решението, че следващата среща на комисията ще бъде на 3-4 декември в София, а през 2021 г. ще се проведат общо пет заседания на комисията.

Това заяви бившият ректор на Софийския университет и член на историческата комисия между Скопие и София проф. Иван Илчев.

,,Решихме още, че авторите на учебниците по история за 6-и клас в Северна Македония трябва да се водят от изворите и тяхната обективна трактовка, а не каквото си наумят те да напишат. Защото в момента учат децата, че прабългарите са били номадски народ от монголо-татарски произход.

Македонската страна заявява, че такова нещо не трябва да има и трябва да се смени, но продължава да не се сменя'', каза още проф. Илчев.

Проблемите в историята могат да бъдат преодолени с достъпност в медиите, с търговия между двете ни страни, с туризъм, с пътуване... Вече трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши братя, защото те си имат собствени интереси, посочи историкът.

,,За Гоце Делчев колегите работят умишлено бавно – за него говорихме последните 20-30 минути от срещата. Има доста интелектуално македонски учени, но има и тотално повлияни от пропагандата. Например имаше един историк, който не искаше да приеме, че Гоце Делчев е от българско екзархийско семейство'', сподели проф. Иван Илчев.

Големия въпрос е дали Македония ще влезе в ЕС или не и защо няма анализ от българска страна за какво можем да очакваме подкрепа от Северна Македония, когато тя стане член на Общността?

За жалост Българската политика е политиката на щрауса, който си крие главата в пясъка, само че в нашия случай няма пясък, а цимент и ние само си удряме главата, отбеляза още той и подчерта, че спорът между двете страни в никакъв случай не е дребнотемие.