След пандемията всички следим коронавируса. Преди 4 години, когато пандемии нямаше, 30% от сухата кашлица есенно-зимно време и 15% от гърлобола си бяха другите обикновени коронавируси. Просто едни хора си правиха експерименти вируси от летящи мишки да ги адаптират на човешки клетки и видяхте какво стана.

Оказа се доста коварна инфекция. Това коментира пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Има увеличаване на случаите, но не е нещо драстично. Нормално е, всяка есен се увеличават случаите. Грипът ще започне да се обажда ноември, декември ще придобие епидемично разпространение. Януари-февруари ще е пикът на грипа. След това, в рамките на 2-3 седмици, грип няма да има“, заяви той.

„Най-новият вариант, който в момента плаши медицината в Европа и в САЩ, Пиролата, не е толкова опасен, защото не се мре. Преди 3 години се мреше като мухи.

Новият вариант по-трудно се прихваща. Направи 35 мутации. Малко по-трудно го хващат антигенните тестове. Всеки, който прави антигенен тест, 50% ще е фалшиво отрицателен, но човекът е болен. След 48 часа трябва да се повтори тестът.

Ако вдигнете температура, почувствате раздразнение в гърлото, все едно че е поръсено с пясък и това се развива 1-2 дни, много вероятно е да е коронавирус. Болки по мускулите, силно отслабване, нямаш сили да станеш от дивана, при мъжете е много силно…

Първото нещо, което трябва да се направи – да се вземат мерки за саниране на гърлото. Нямам плантация лимонена, но лимонът със сода е едно от най-хубавите неща за гърло. Може да отреже инфекцията за ден“, посочи той.

„Коронавирусната вълна ще имаме в началото на есента и пролетта, когато общият имунитет на хората намалее“.

Той препоръча на хората да проветряват и да се пазят от болни. А тези, които са над 65 години – да се ваксинират, по възможност и срещу грип, и срещу коронавирус. 

На финала на разговора водещата Марина Цекова реши да изненада госта си с въпрос. "Мога да се обзаложа, че в телевизионно студио не са ви задавали такъв въпрос", уточни тя. И го попита дали вярва в извънземни, правейки преход към следващата тема в предаването. 

"Не вярвам. Вярвам в Бог, защото съм православен християнин", посочи той. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук