В момента доминиращ е грип "Б". Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, който коментира втората грипна вълна и коронавируса.

"Децата не са били в контакт с този грип "Б" и затова те страдат най-много сега. Грипната ваканция дойде много добре, но искам да отправя една молба към майките и бабите им - скъпи майки, не качвайте децата си на аеропланите за Северна Италия.

Шефът на ВМА с притеснителни данни за коронавируса по света

Не ги пращайте и в моловете.

По-добре една разходка навън нищо, че вали. Ясно е, че на бабите им е по-лесно да пратят внуците на кино в мола вместо да ги гледат, но това не е правилно. Предполагам, че втората грипна вълна ще отшуми до 10 дни", прогнозира той.  

"Не всеки, който кихне, е заразен с коронавирус. Съвременният човек се разглези. Трябва да бъдем по-отговорни към собственото си здраве, към здравето на близките си и към общественото здраве.

Българите трябва да бъдем малко по-дисциплинирани. Всички трябва да спазваме определени правила, като най-важното и просто е да си мием ръцете редовно", призова проф. Кантарджиев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!