"Готови сме с около 700 легла при положителни проби на диагностицирани хора с коронавирус. За 24 часа може и да ги удвоим", това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той увери, че шансът да останем изолирани от коронавируса е минимален.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че до седмица грипната вълна ще отмине.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес  проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб, изнесе притеснителни новини за грипа, който върлува в България, както и за обстановката с коронавируса у нас.

Кой е доц. д-р Ангел Кунчев?
Роден е на 19 октомври 1959 г. През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково. От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство. От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ.

Ето какво още каза доц. д-р Ангел Кунчев в интервю за в. Монитор:

- Доц. Кунчев, засега няма положителна проба за коронавирус, може ли да ни подмине тази глобална заплаха?
- Не ми се вярва. При темпа на разпространение, не само в Италия, непрекъснато има нови случаи в Европа, шансът някоя страна да остане изолирана е минимален.

Друг е въпросът, че целта на всички мерки, които прилагахме, е максимално отлагане и максимално намаляване на риска.

Но рано или късно положителните случаи ще са факт. Оттам насетне мерките са насочени към това да има адекватна възможност за прием и лечение на тези, които имат нужда от болнична помощ.

- Има ли осигурени легла в болниците, ще бъдат ли достатъчни? Подготвени ли сме?
- Много зависи по кой модел ще се развият нещата - Китай или Италия. А за Италия прогнозата не е добра. Дали сме подготвени? Мога да кажа, че в момента максимално мобилизираме всички възможности. Наличните легла в страната за момента са близо 700, като имаме възможност да ги удвоим в рамките на 24 часа.

Имаме яснота всяка една болница къде може да разкрие нови отделения, какви са възможностите й. Дали ще е достатъчно това, ми е трудно да кажа. Трябва да имаме предвид няколко неща. На първо място, че все пак заболеваемостта от този вирус в никакъв случай няма да достигне размерите на грипа. От друга страна, не всички имат нужда от болнично лечение. Все повече от младите хора го карат на крака, лечение от коронавирус може да се провежда и в къщи.

- Излишна ли е паниката, която се създаде, или според вас е разбираема?
- Не може да се отговори еднозначно на този въпрос, трябва да сме внимателни. Вярно е, че не бива да се всява такъв страх, но определено коронавирусът е по-смъртоносен от грипа. Това е безспорно. Разликата е, че грипът засяга всички възрасти, а високата смъртност е съсредоточена предимно при хората над 65 години. И то с придружаващи заболявания.

- А леглата, които сте подготвили, само в инфекциозни болници ли са?
- Точно така. Само за инфекциозни. Разбира се, ако се наложи, пациенти може да бъдат приемани и в други отделения. Но все пак, имайки предвид възможността от вътрешноболнично предаване, най-добре е тези хора да бъдат консултирани с инфекционисти. Те спазват всички изисквания, за да не се стигне до заразяване на персонала.

-  Всъщност кога се стига до усложнения при коронавируса?
- Достига се до типична вирусна пневмония, с която лекарите са запознати много добре. Особено при грипна епидемия, където това е сред най-честите усложнения. Няма някакви изненади като лечение. Така че доколкото няма специфично лечение при коронавируса, се прилага типичното при една вирусна пневмония.

- Как ще коментирате, че хора започнаха да изкупуват антивирусни препарати и дори магазините, за да се запасяват с продукти?
- Излишно е да се презапасяваме, особено с хранителни продукти. Колкото до маските и лекарствата, няма никъде. Нито в Гърция, нито в Италия.

Но за тези, които ще работят с болни, сме осигурили всичко необходимо - костюми, маски, ръкавици... Това важи за Спешна помощ, инфекциозните отделения, Гранична полиция и т.н. Те имат необходимите предпазни средства.

- А могат ли да се използват същите противовирусни препарати, които се предписват за грип?
- Не. До момента няма потвърждение нито от СЗО, нито от Европейския център за нито един препарат, който да оказва влияние върху този вирус и да се използва при лечението му.

- Тогава какво лечение се предприема при доказан коронавирус?
- Симптоматично, както и повечето вирусни пневмонии. Може да се подпомогне на организма с вливания, кислородотерапия.

Въпросът е, че ще има и тежки случаи, макар и малък процент, които се нуждаят от интензивно лечение. А интензивните легла във всяка болница са малко на брой.

В същото време има други пациенти, които няма как да не се лекуват. Така че към момента усилията ни са съсредоточени да осигурим по-голям ресурс.

- Можем ли да се надяваме, че коронавирусът ще изчезне от само себе си след трайно затопляне на времето? Много хора правят аналогия с вирусите от 2002 година.
- Преди около 18 година бяха разпространени другите два коронавируса. Мога да кажа, че засега те са ни модел, по който можем да правим някакви аналогии. Но не е на 100% сигурно, защото са различни.

Дали затоплянето на времето ще повлияе? По-скоро да, защото респираторните заболявания имат любим сезон и изчезват при затопляне.

- Има ли наистина втора вълна на грипа?
- Има със сигурност. Не е нещо невиждано, и други години се е случвало. Надявахме се да ни прескочи, но уви. Тя обаче в никакъв случай няма да е огромна, в смисъл, че високите стойности на заболеваемост ще се поддържат още най-много около седмица. И те са далеч от тези при предишната епидемия. Само че тази вълна ни затруднява с това, че предизвиква клинична картина, подобна на коронавируса. Това замъглява картината.

- Каква е разликата с тип А?
- Няма такава - клиничната картина е същите засегнати възрастови групи. Гриповете А и Б засягат всички възрасти, за разлика от коронавируса.

- Оказаха ли се ефикасни ваксините, тъй като се чуха мнения, че не предпазват от тип Б?
- Не е така. Четиривалентната ваксина, която ползваме през последните две години, включва два тип А и два тип Б, включително и щама Виктория. Така че който е имунизиран, може да бъде сигурен, че няма да се разболее или ще е леко, без усложнения.

- Какъв е процентът на имунизираните, след като се оказа, че не достигнаха ваксини?
- Нисък е. По касата бяха покрити около 120 000 дози и около 140 000 бяха пуснати на свободния пазар. При тези проценти, ефектът е само при хората, които се ваксинират. Не можем да очакваме това да ограничи епидемията. Трябва да говорим за 85% покритие от населението, за да се случи това. Но ние сме далече от тези цифри. Няма как ваксини да се намерят в самия сезон, трябва да се заявят още от сега.