Със заповед от петък ще се регламентира кои специалности във ВУЗ-овете се връщат в присъствена форма на обучение и тези дейности, които не могат да бъдат в електронна среда. 

Примерно за студенти по медицина. Ние ще изготвим списък, който да бъде утвърден. Това заяви в четвъртък във Велико Търново министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На въпрос социалните работници кога ще се ваксинират, министър Ангелов заяви:

"Те ще бъдат включени в трета фаза на ваксинацията, където ясно е разписано че в трета фаза попадат хора от сектори с голямо обществено значение.

Преди ден пуснах писмо до всички ресорни министри които работят в служби от критичната инфраструктура, да кажат кои са желаещите да се ваксинират. В този списък ще попаднат и служители от Социалното подпомагане. В края на март стартира трета фаза, когато дойдат голямо количество ваксини". 

Здравният министър поясни, че учителите и социалните ще бъдат ваксинирани предимно от служители на РЗИ. В здравните инспекции ще направят организацията, може на място или в кабинетите на РЗИ.

"В началото на март ще дойдат много големи количества ваксини. Всички от първа и втора фаза, които са пропуснали, ще се ваксинират нататък.

Личните лекари ще ваксинират тогава, когато съберат желаещи от пациентските листи да се ваксинират, даден е едномесечен срок да се изчистят желаещите от четвърта и пета фаза", поясни министър Ангелов.

Масовото тестове за българските учители започва на 25 януари , ще им правят  антиген тестове започват на 25 януари, няма да има антитела - тестове за учители и преподаватели. 

Той допълни, че в момента в България има две ваксини, които са доставени, а информация за тях е качена в мобилното приложение Коронавирус.бг. 

"Там има, както кратката характеристика за ваксините, така и въпроси и отговори, всички научни публикации за COVID- 19. В България ще има диверсификация на ваксини, за да си избират хората", подчерта проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че е задължение на българското правителство  да осигури достатъчно количество ваксини и да осигури диверсификация за всички български граждани.

"Ние сме предвидили да бъдат доставени ваксини в Западните Балкани и източното партньорство , човешкият живот не може да бъде оценен с пари, ваксини ще има за всеки български гражданин, който желае да се ваксинира”, каза още Ангелов.

Здравният министър изтъкна,че ако заболеваемостта продължи да пада, след като бъдат отворени училищата и практическите занятия във ВУЗ-овете и бъдат отчетени под 120 души заболели на 100 000, ще се мисли за още разхлабване на мерките. 

"Започваме от образование и здравеопазването – първо училищата и плановите операции", категоричен е министър Ангелов.