Проф. Николай Овчаров, наричан българския Индиана Джоунс, е шетал къде ли не по света. Ходил е да гледа и египетските пирамиди, наблюдавал е с интерес и ценните находки в Камбоджа, бил е и по земите на инките в Централна Америка.
Както е известно, след историка Иван Балкански, смятан за първооткривателя на древния град на траките Перперикон, мир на праха му, съвременният учен ще остане в аналите на най-съвременната ни история най-вече с този древен обект край Кърджали. А именно Перперикон превърна забравения доскоро и от Бога, и от царя край в световна забележителност.

Напът е да се сбъдне и най-голямата мечта на професора - в подножието на забележителния каменен град да бъде издигнат голям посетителски център. Идеята му датира от преди десетина години, но едва сега е напът да се осъществи. До края на 2019 г. Защото екскурзоводите са едно, не че ги подценяваме, но при близо едночасовата обиколка кой чул, кой недочул. “Това е четвъртата европейска програма, която реализираме на Перперикон, тя е между България и Гърция, казва се INTERREG и я развиваме заедно с гръцкия град Мароня. Ние сме изпълнителите в проекта. Досега тук са вложени десетки милиони левове и като археология, и като реставрация, и като изграждане на инфраструктура с европейски и държавни пари. Но посетителският център е най-трудното нещо, което сме правили до този момент. Това е много важно, защото няма световен обект като Перперикон без такъв посетителски център. Сумата за него е внушителна - около 3 млн. лв., но тук всеки човек ще получава пълна информация за услугите - от купуването на билети до купуването на сувенири. Но това е най-малкото. Тук се информираш за това, което предстои да видиш”, във възторг е проф. Овчаров от реализирането на идеята си.

В подножието на многовековния културен паметник ще има и макет с най-подробни надписи, навярно на няколко езика. В подземния му етаж ще бъдат разположени лаборатории за археолозите, конферентни зали. Ще има и кафене, където посетителите ще могат да си починат след трудния и мъчителен преход. Но най-странното - нещо, до което се е докосвал и репортерът на “Над 55”, е, че след подобен мъчителен тур, особено за възрастните хора, не чувстваш никаква... умора. 

Мястото сякаш е заредено със свръхестествена космическа енергия, която влива сила в тялото и душата. Нещо трудно обяснимо!

Идеята за този център датира още от 2004 г. Първата му копка дори е направена тържествено една петилетка по-късно от президента Георги Първанов. Но след промените у нас, това е неоспорим факт, всяко хубаво нещо става все по-трудно. Дай Боже в края на тази година да се похвалим с нещо наистина забележително в областта на културата, което ще остане и за идните поколения.

Георги АНДОНОВ, Кърджали
/вестник "Над 55"/