Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. 

Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат.

Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство. 

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов. 

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават. 

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг.

Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова. 

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук