„Горещо. До вторник ще е горещо, защото в понеделник температурите на доста места в България ще надминат 30 градуса.

До вторник ще има пълноправно лято“ – такава пареща прогноза направи климатологът проф. Георги Рачев.

„Топло е не само у нас, не само в Европа, ами и в целия свят“, поясни той.

В тила на все още не съществуват полярен циклон, с който ще влезе свеж полярен въздух.

Това нещо ще мине през България и след това ще се изнесе към Русия у Украйна“, поясни климатологът в сутрешния блок на bTV.

Сряда, четвъртък, а може би и петък се очаква значителни валежи“ – предупреди проф. Рачев и допълни: „20-30 литра на квадратен метър ще паднат, а това е жизненоважно.

Язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“, които захранват цялото Черноморието – те са наполовина пълни, а ако няма вода… туризъм без вода – не може.

Валежите през април и май, които са т. нар. „черешови води“ ще попълнят запасите“.

„Всичко, което е в синьо, зелено и червено са валежи, а лилавото е сняг – ще имаме и нова снежна покривка през четвъртък по планините. 

Много е важно как ще мине траекторията на този циклон – важно е по отношение на температурите и валежите“, каза проф. Рачев.

„Поради фьонов ефект е напълно възможно в понеделник в София да отчетем 30 градуса – това си е пълноправно лято. Земята дори вече е доста затоплена.

Понеделник на обед ще са тези 30 градуса. И по морето ще е топло.

Но от сряда започват валежите и понижение на температурите.

Дори и в Добрич ще има около 30 градуса.

В Плевен ще е топло, но и там ще има т. нар. „срутване“ на температурите, валежи и облачност.

Не бих казал, че времето се разваля – по-скоро се връщаме към нормалното априлско време“, категорично заяви проф. Рачев.

„Десети месец сме с невиждано високи градуси. Десети месец наред земята е по-топла откогато и да е… а това е от над 200 години.

Това бързо затопляне – тази година, няма да бъде толкова бързо, но това са наши предположения. Само след половин година ще разберем реалността“ – каза той, говорейки за световните климатични прогнози.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук