Изпращаме април много мокър. На повечето места е мината норма и половина, на места 2 норми. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Той посочи, че е било малко по-хладно с градус, градус и половина.

"Затвърждаваме идеята, че зимата е по-топличка, а пролетта започва по-хладна. Наистина над 200 метра има много сняг", каза още климатологът.

Той коментира и аномалиите и горещините на Пиренейския полуостров.

"България е в челото на един по-топъл въздушен фронт, макар че в четвъртък софиянци усещаха доста хладно време. В Берлин, Прага и Варшава днес температурите ще са около 9 градуса, а в Мадрид в продължение на 10 дни се задържат на 29 градуса", каза още той.

"Не само вчера, а в продължение на 10 дни, се задържат тези проблеми. В тази част е топло, докато контрастът в Източна Европа е много осезателен.

Живакът в Испания удари 40 градуса, а в Гърция чакат 50, ето кога

В София ще има хубаво време днес, валежите започват в събота и на 1-ви. Те няма да бъдат като досега. Май месец е със средни температури 16-17 градуса, това е последния пролетен месец", каза още климатологът.

За Пловдив времето през май ще е над 20 градуса в първите 14 дни, по-хладно ще е днес, хубаво време в Бургас с изключение на петък и събота. Няма да има съществени валежи. В Русе очакваме със силното майско слънце да се постопли земната повърхност и следобед да се развива купесто-дъждовна облачност, прогнозира климатологът.

"За Гергьовден не смея да коментирам, защото нещата са много объркани, каза още той. Това захлаждане, което се очаква около 4-5, което ще се отрази и на Гергьовден. По думите на експерта трябва да се следи прогнозата, защото към момента мненията са много разнопосочни.

Американският модел предвижда повече валежи май месец.

Май месец е най-валжният в България. Около 45-90 литра на кв. метър, в планините - 140. Европейците са с прогноза за валежи малко по-малки от нормалното.

Експертът посочи какви са прогнозите на двата модела за лятото.

Ако се погледне 6 месеца напред - американците дават повече дъжд юни, юли и август, а европейците - все по-малко дъжд.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук