Това е само началото на затоплянето. От петък още, още по-топло. Това прогнозира пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Според средносрочната прогноза до 10 юни времето ще стане съвсем топло.

„В Южна Европа и особено Балканите – пускаме климатиците на охлаждане. Нашето море стана 20 градуса, гръцкото гони 21-22“, каза той.

В събота и неделя на Балканите ще има температури от 30 и над 30 градуса.

„Минималните температури вече ще отскочат на 15-17 градуса. Събота и неделя направо ще си бъде лято“, посочи проф. Рачев.

В София „в неделя нищо чудно да стане 29-30 градуса“.

Той изтъкна, че се наблюдава съществено повишаване на минималните температури, което означава, че дори сутрин няма да е студено, което е типично за лятото. 

По думите му, няма да са кой знае какви съществени валежите, „освен ако не те нацели точно над главата облачето и не завали силно“.

„Има предпоставки за силни валежи в сряда и четвъртък. Още високата атмосфера е доста хладна и дава възможност на купесто-дъждовните облаци да се развиват“, обясни климатологът.

По думите му, между гръцкия Катерини и Сандански практически няма да има разлика в температурите.

От 3 юни в продължение на цяла седмица в Сандански температурите ще са над 30 градуса. Минималните температури ще бъдат 20 градуса.

„Пловдив показва интересна тенденция. Хем е топло, хем превалява. Няма да ги има ниските сутрешни температури, които са характерни за пролетта. Идват 18-19 градуса, които са си при типичното лято. Има възможност за градушки, но те се прогнозират от днес за утре“, уточни климатологът.

Температурата на морската вода гони 20 градуса. Във Варна максималните температури от 31 май до 9 юни ще бъдат между 25 и 28 градуса.

Според проф. Рачев е напълно възможно туристическият сезон да започне по морето – „особено в обедните часове, нищо не пречи“.

„В неделя вече на дечицата и по една шапчица, защото слънцето вече е доста силно“, напомни той.