Традиционно за края на май и началото на юни времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с възможни валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони от Западна и Централна България. Бурите ще са често явления до средата на седмицата.

След сряда  очакваме по-сух период с по-високи температури и слънчеви часове. Към датата на направата на тази прогноза (28.05) глобалните модели GFS и EC прогнозират, че към края на седмицата очакваме застудяване, съобщава Meteo Balkans.

Времето във вторник и сряда

Повече слънчеви часове очакваме до обяд във вторник и сряда, но следобед ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места в масивите от Западна България ще паднат краткотрайни валежи. Повече слънчеви часове очакваме в сряда над Централна и Източна България. Минималните температури ще са между 15° и 17°, а максималните - между 26° и 27°. По-хладно ще се задържи само по Черноморието, като там времето ще е с разкъсана облачност. Очакваните температури ще са между 23°-25°С. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Времето в планините и през двата дни ще е подходящо за туризъм, но само до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.   

Времето в четвъртък и петък

Започналото повишение на температурите от сряда ще се задържи и през следващите два дни. Над по-голямата част от България в четвъртък ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която следобед ще намалява до слънчево време. Временни увеличения на облачността очакваме в масивите от Западна и Централна България, но валежите ще са на по-малко места. Минималните температури ще са между 13° и 15°, а максималните - между 25° и 29°, а в някой райони в низините и в Дунавската равнина - и над 29-30°С. Вятърът ще е от изток-североизток.

Времето в събота и неделя 

Времето в събота и неделя отново ще се влошава. Според глобалните модели GFS и ЕС. Очакваме нови валежи и гръмотевични бури и по-ниски дневни температури. Очакваните температури ще са между 23-25°С

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук