Ще се ваксинирам в момента, в който са се имунилизали всички други на предна линия, включително и журналистите, лекарите, учителите. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му само имунизацията е спасението. "Другото няма какво да го говорим. Отиваме към лятото, все пак тогава заболяемостта бе по-ниска", уточни той и добави, че интимният контакт е механизмът, с който става заразяването. 

Той коментира и времето през последните дни на декември 2020 г. и първите на 2021 г. "Практически не е топло, а е горещо. На Великден у нас е по-студено обикновено колкото сега. Температури от 15-16 градуса, ще стигнат и до 18", заяви проф. Рачев и добави, че все пак това не е нещо изключително. 

"С Василковски обещахме сняг на Коледа. Той падна западно от България и този студен въздух, който евентуално на Нова година ще нахлуе по същия начин и ще доведе до понижение на температурите, направи така, че да отмине. Това е теория на хаоса, не може да го познаеш. Все едно да познаеш настроението на една жена утре", категоричен бе той.

"Студеният въздух ще нахлуе в четвъртък, но няма да понижи съществено температурите. До Ивановден и Йордановден температурите ще са високи. В цяла България нямаме минусови температури, което е рядко срещано за нашия тип климат", заяви проф. Рачев.

"Януари месец ще е топъл и дъждовен. Това ни е нужно", добави той. 

"Януари, февруари и март Европа е червена - топла. Особено Балканите. Зимата се очертава да е не просто мека, а топла", заяви климатологът.