Мисля, че още няколко години вирусът ще е с нас. Засега виждаме, че има увеличение на случаите на заразени с COVID-19.

Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Явно през летните месеци не се спазваха достатъчно добре мерките, посочи тя.

За втора вълна в България не можем да говорим, тъй като първата вълна не е свършила, каза проф. Аргирова.

При нас вълната си е същата. По-скоро имаме вълнообразни покачвания, които предполагам, че и в бъдеще ще бъдат на лице, посочи тя.  Там, където се спазват мерките, броят на заразените намалява, каза вирусологът.

Във връзка с носенето на маски от малки деца проф. Аргирова каза, че маската е труден вариант за малките деца и препоръча да се разредят групите в детските градини.

Възможно е да се разболеем от два вируса едновременно. Най-добре е да се спазват мерките, за да не се стига до усложнения - тежки бактериални инфекции, заяви още вирусологът.

Все още е огнищно разпространението на COVID-19, каза тя.  Има ежесезонна грипна ваксина, с която трябва да се ваксинираме, препоръча проф. Аргирова. 

В Русия има ваксина. Според това, което се говори тя дава много висок процент на антитела. Тази ваксина сега в момента е единствената, която е обявена, че съществува. Има ваксина и само в Китай. Чакат се две ваксини на "Астра Зенека" и "Модерна", каза тя.

В отговор на въпроса защо много българи не вярват във вируса вирусологът каза, че това може би е така, тъй като 20-25 процента преминават през вируса абсолютно безсимптомно.