„Поне два пъти е по-ниско е нивото на мутиране на COVID-19 в сравнение с грипния вирус. Той е стабилен и това е добра новина. Към момента има 6 мутации на Cоvid-19. Три от тях са най – разпространени в Европа“, заяви в телевизионно интервю вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„В България също се прави проучване кои са мутациите в страната“, обясни тя.

В момента, в който се усети по някакъв начин, че вирусът е притиснат, той ще се опита да избяга с нови мутации, информира вирусологът.

Според изследването нивото на мутиране на коронавируса е поне два пъти по-ниско в сравнение с грипните вируси.

В момента са установени 6 варианта на коронавируса. Първият е най-старият, тръгнал от Ухан. Вторият, наречен "ес" - засега се предполага, че той е върлувал в Италия, е допринесъл вирусът да се разпространява.

Три от вариантите - джей, джей ар и джей хаш, са най-разпространени в Европа по думите на проф. Александрова. Два от тях са установени в Италия, третият е във Франция.

У нас в момента се прави изследване какъв точно е вариантът на коронавирус.

Според проф. Александрова коронавирусът трябва да се атакува по различни начини, тъй като, ако бъде притиснат, ще се опита да избяга чрез мутации. По думите й всички вируси го правят.

Наесен, когато се очаква коронавирусът да се застъпи и с грипните вируси, е препоръчително хората, които се чувстват зле, да не ходят на работа, обясни проф. Александрова. Причината е, че тогава вероятно ще бъде трудно да се разбере веднага какво е заболяването - грип или COVID.


Относно това дали ни предстоят тежки месеци, защото ще се появят и грипните вируси, тя заяви, че това е така, но обясни, че COVID-19 и грипът се предават по един и същи начин.

Поне три ваксини има в момента в света, които са в трета фаза на изпитание. При нея трябва да се разбере доколко ваксината е ефективна.

По повод наближаващия старт на учебната година проф. Александрова даде два примера.

В Израел училищата отворили през май, но седмица по-късно отново били затворени, след като се оказва, че в едно училище са инфектирани 150 ученици и над 80 души от техните близки.

В САЩ е направено изследване за учебната година на колежаните. Математически модел показва, че тестовете за коронавирус трябва да се правят на всеки 2 дни, за да бъде безопасно.