Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците. Оттам идва и недоверието във ваксините. Тази теза сподели политологът проф. Росен Стоянов пред BGonAir.

"Доверието на институции в България се счупи изцяло и дълбочинно по време на кризата през 1986 г. в Чернобил. Когато дори моето поколение, марширувайки под радиационния дъжд на 1 май, бе усмихнато и махаше на другаря Тодор Живков.

Информацията бе скрита и оттам нататък се правят исторически изследвания кой какво е прикривал и как е манипулирал", припомни той. Според него дефицитът на доверие е особено опасен по време на криза като пандемията, защото хората не са компетентни в здравната сфера.

"Ние би трябвало да се доверяваме на науката, но това означава да се доверяваме на официалните говорители – на институционализираната комуникация. Ние не се доверяваме, но има опасност те да са прави за нещо, да не ги послушаме и оттам нещата да станат като лавина – неуправляеми", предупреди проф. Стоянов.

Нови страшни данни за черния марш на К-19 у нас! Ето какво става с най-важните показатели

Дали политиците използват темата за Ковид-19 и ваксините за собствена облага, дава добра представа за техния морал и етика, стана ясно още от думите му.

"Темите, свързани с хляба и здравето, са най-разбираемите, най-болезнените и най-близките до нас. Затова често политиците спекулират именно с тях, а не с щастието, стандарта на живот, образованието. Хлябът и здравето.

Това жонглиране с тези теми може на мислещите хора да даде представа за етиката и морала на онези, които ни управляват – докъде ги използват за собствена облага в такива ситуации и докъде се опитват коректно да ни дадат информация и съответно правото на личен избор", обясни той.

Политологът изрази съмнение, че сегашното правителство ще наложи задължителна ваксинация. Но ако го направи – ще падне от власт.

"Правителството и без това се държи на магия, там са много политически субекти, обединени в четири коалиционни партньора, които не са единни по въпроса. Категорично се съмнявам, че ще направят тази грешка. Просто ще паднат от власт", смята проф. Стоянов.