През ноември не се очаква по-добра ситуация от това, което е в момента. Няма да е добре това, което ще се случи – мисля, че броят на заразените ще се увеличи. Както върви, до края на месеца бъде броят на заразените ще надхвърли 42 500, прогнозира в телевизионно интервю математикът проф. Николай Витанов.

Където има неспазване на мерките, рискът е повишен. На тези места трябва да се вземат мерки, но не съм аз човекът, който трябва да каже какви - те трябва да се вземат от политиците, посочи той.

К-19 коси наред в България! Мистерия обви смъртта на 2 от последните жертви на вируса

По думите му, ако ситуацията продължи да се усложнява, и у нас, както в други европейски държави, може да има необходимост от военно полеви болници.

„Един от начините за спасение е да ограничиш разпространението и да не заразяваме хората и вирусът яко да мре. В Тайван има мерки и вирусът мре. Тук няма мерки – не мре. Това че си се разболял веднъж не е от значение. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се веднъж, сега и втори път. Това променя кардинално нещата“, каза по рано днес по БНТ математикът

„Освен медицинско решение, другото решение е като в Тайван – много строги мерки, за да не се разпространи и да умре вируса. При нас обаче мерките не се спазват, така че единственото решение е да се намери лекарство, ваксина и това да помогне. За да се затегнат мерките, трябва да има хора, които ще ги спазват. Като пример е Япония.

Как Япония разказа играта на К-19 и без задължителни маски - говори българка от Токио ВИДЕО

Те трябва да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, а те си ги носят. Те винаги са си носили маски. Тук това е невъзможно. Има около 30 процента от населението ни, които не искат да спазват мерките, да носят маски. Към тази група трябва да се приложат специални усилия, за да бъдат разубедени. Такива усилия не се полагат и групата си стои, че дори се разраства. Специални усилия не значи непременно глоби и тояги, а специални идеологически усилия, но групата не намалява“, допълни проф. Витанов.

„Турболентната ситуация започва от 5 000 заразени нагоре. Има два вида турболентност. Едната е в която сме сега – начален стадии. Развитата турболентност – над 2 000 заразени, като това означава, че във всички области разпространението е дифузно. Това означава, че хората от РЗИ няма да са в състояние да проследяват разпространението.

Слава Богу, че ги има Ангел Кунчев и хората му. Има някакъв контрол. Хубав въпрос е колко хора са се срещнали с вируса. До момента 320 000 са срещнали вируса, към 4 процента. Текущо заразените са около 144 000, което е малко над 2 процента. Не знаем по колко пъти можем да се разболеем от вируса“, каза още специалистът.

„Всичко зависи от това, какви са началните условия. Мога да кажа, когато някой ми каже колко хора ще спазват мерките, колко ще се заразят. Има сметки, които са правени и прогнозата бе песимистична, тъй като се увеличава броят на хората, които не спазват мерките. Септември, когато правих прогнози за октомври, поискаха ареста ми в социалните мрежи.

Едната причина бе, че казах, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че полека здравната система ще започне да поддава от провинцията към София. Това се случва. Още през лятото казах, че петцифрено число в края на годината ще имаме като регистрирани само ако здравната система не поддаде. Ако поддаде, може да не е петцифрено.

Над 1 500 вече системата започна да поддава и то не заради липса на материали и легла, както се говори, а от персонал. А лекари и сестри няма как да си произведем от днес за утре. Ако ситуацията се задържи с тези цифри повече, тогава ген. Мутафчийски ще опъне полевите болници. Просто ще бъде принуден да го стори. Хората най-много се заразяват в закрити помещения с много хора на единица площ, където се струпват“, категоричен бе той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ