Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с коронавирус у нас и военните действия в Украйна към 25 април. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за ковида и войната за 25 април 2023 г.

Вчера обещах на интересуващите се, че днес ще направя карта на ковид-обстановката със стойностите на К-индекса. Ето я. Както виждате, обстановката в страната засега е спокойна. Болниците са празни, дифузно разпространение няма. Повечко внимание трябва да имате, ако сте в областите Кюстендил, Габрово и Русе.

Там индекса е над 4, но има още доста път да бие до стойност 5, над която е добре да има мерки съгласно Етап 1 от плана за справяне с Ковид-пандемията. В София-град обстановката е спокойна, такава е и в северозападна България. В Северна България също е спокойна, като малко повечко внимание трябва да имате в Габрово и Русе. На юг покрай Пловдив е спокойно, същото е и покрай Бургас.

С две думи: засега няма причина за притеснения въпреки идването на новия ковид-щам.

Винаги съм казвал, че качеството е съвкупност от количества. Тази карта потвърждава тази мисъл. Старото качество беше, че имахте смътна представа за обстановката. Новото качество, идващо с количествата, показани на картата е, че знаете точно къде какво става.

Това е положението. Имайте наум, че защитата от ваксините вече почти я няма, тъй като повечето хора са ваксинирани отдавна. Затова просто се пазете повече, спазвайте дистанция особено от хора кашлящи и такива със силно зачервени очи. Елементарна предпазливост, която ще ви спести неприятни срещи с вируси.

Сега за войната. Чакаме си юруша. Докато чакаме, правим анализите съгласно Клаузевиц. Трябва да пообразовам юрдечетата си, че не можаха да го разпознаят и крякаха, че пиша глупости, а то бяха цитати от Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои – Клаузевиц (ден 1)

Войната има 3 основни цели

1. унищожаване на въоръжените сили на противника

2. овладяване на материалните и другите източници на силата

3. завоюване на общественото мнение

Да приложим това към войната в Украйна. Въпреки че вече се появиха изявления от американски сенатори, че безвъзвратните загуби са 7 украинци на 1 руснак, аз ще пренебрегна това и ще се придържам към собствената ми оценка 3-ма украинци на 1 руснак вследствие на голямото превъзходство на руснаците във въздуха и в артилерия. Така, руската армия унищожава много повече украинската.

Но украинската армия все още е голяма и може да издържи още година с този темп на унищожение. Ако започне юруш обаче и темповете на смилане на пушечно месо нарастват, картинката може да се промени още през това лято.

Овладяване на материалните и други източници на силата. Тук руснаците имат ясно изразено преимущество – над 1/5 от територията на Украйна отпреди 2014 година е под техен контрол. Под техен контрол е и голямата индустриална зона в Донбас, както и крайбрежието по Азовско море, както и трафика в Черно море.

Завоюване на общественото мнение. В двете воюващи страни населението все още подкрепя воюващите страни. Обаче и тук има развитие – докато в Русия обществената подкрепа може да се определи като монолитна, то в Украйна тази подкрепа започва да се пропуква. Расте недоволството от войната на Запад, там подкрепата за войната спада.

Какво е у нас виждате – ако преди време имаше нещо в подкрепа на Украйна, вече стават все по-масови митингите срещу войната. Не сте изненадани – това ви беше прогнозираното отдавна на основата на наблюдението, че проукраинската пропаганда у нас е изключително аматьорска.

Това е положението по Клаузевиц. Утре продължаваме. Ще се постарая у нас да почне да вирее Карл фон Клаузевиц, а не Кряканчо от Юрдековица. Днес Кряканчо от Юрдековица кряка, че украинските части минали от левия бряг на Днепър. Това беше опровергано от самите украински наблюдатели. Но Кряканчо си кряка, а фактчекерчетата сладко спят и пропускат фалшивите новини да се вихрят.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 121)

караме нататък с политическия конфликт. Политическият конфликт беше стълкновение и противоборство на различни социално-политически сили, свързани с политически субекти със стремежи за реализация на политически интереси и цели, свързани с борбата за взимане на властта и нейното преразпределение.

Та, политическият конфликт си има фази. Три фази. Днес разглеждаме втората фаза – откритата фаза на конфликта. Както се казва, водата в тенджерата е завряла, почва кипенето. Какво наблюдаваме при тази фаза. Най-напред имаме политически призиви и заплахи. Това го наблюдавахме преди ареста на Бойко Борисов например. После идва причиняване на косвена вреда.

Причиниха ли му косвена вреда. Причиниха му я. След което идват действията, насочени към залавяне и задържане на спорния обект или субект. Арестуваха ли го – арестуваха го. Дотук обаче нещата спряха и не се стигна до класическото развитие, което включва още две действия в театрото. Действие първо – подчиняване на спорния субект или захват на спорния обект.

Подчиняване нямаше. Напротив резултатът е, че ГЕРБ пак е първа политическа сила. Действия второ – насилие и нанасяне на преки физически повреди. И това нямаше. Тоест, като гледаме примерчето, откритата фаза на тоз конфликт не беше толкоз гореща. Което се отрази и на третата фаза на конфликта, която ще разчепкаме утре.

Стига затова днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 79)

... Като още едно приложение за моделиране на социални процеси, ще напишем уравненията на Ричардсън за надпреварата във въоръжаването между две нации или два военни блока...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано през 2005 година.

Я-я-я-я-я, гледай ти какво написал Витанов. Математически модел на Ричардсън за надпревара във въоръжаването. Имало и такива модели. Кряканчо от Юрдековица нещо не кряка. Защо не кряка. Ами получи се – шат на патката главата. Хайде сега, Кряканчовци от Юрдековица. Марш да четете математическите модели на военни действия. И да не пропуснете да прочетете и моите статии по въпроса.

И какво модели е описал още Витанов в оная книжка? Ами ето:

1. Модели на популационната динамика с включване на пространствени променливи в тях

2. Модели на миграцията на хора между две области (Я гледай ти какво имало!)

3. Дискретни модели на еволюцията на системи от популации при наличие на мутации

4. Модели на теорията на игрите )олеле, олеле, олеле!)

5. Модели на социалната физика и математическата социална динамика

Докато Крякан от Юрдековица кряка, хората работят. И стават все по-добри в тавя да накарат ято кряканчовци да вървят натам, накъдето тези, дето използват моделите, желаят. И Кряканчовците вървят, накъдето им се укаже и крякат, срещу каквото им се укаже.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 278. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Че и десетият почнал.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 382. 1 година и 17 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – какво още може да се каже за структурата на конфликта ?

Последния път ви обясних, как като насадиш грешна ценностна система, се пръкват потребности, които водят до конфликти. Тъй, че трябва да се внимава със саденето на ценностната система.

Следва предметът на конфликта – това е някаква противоречие между участниците в конфликта, което е налице по време на цялата конфликтна ситуация. Това противоречие кара опонентите в конфликта да се борят един с друг. Противоречието може да е реални или измислено.

Ето, гледайте колко е лесно. Отивате в държавата Х и нацвъквате ценностна система, която води до възникване на потребности и групи хора, които влизат в противоречие с потребностите на мнозинството. Предметът на конфликта е налице. Почват конфликтите и обществото отслабва.

Атакувате го по-лесно и си прокарвате интересите без особена съпротива. Това е тя – доктрината за разяждане на обществата чрез създаване на още и още малцинства, насаждане на ценности в главите на тези малцинства, които да водят до противоречия и конфликти. И бавно и методично превземате и заробвате обществото. То ви е казано и в онази песен

Девет милиона мишлета

(и какво правят мишлетата?)

изкарват се взаимно ченгета (а-ха-а-а-а!)

а котараците подхвърлят досиета

(тъй, тъй)

и си пият кафето

(щото лесно си прокарват интересите)

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук