Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за политическата обстановка у нас и военните действия в Украйна към 19 април. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за войната и политиката за 19 април 2023 г.

Българската политика е привиден хаос. Но, вие, които четете тези сводки, знаете, че нещата вървят съгласно концепцията на учителя Уешиба. Точка първа – искате законодателна програма – ето ви законодателна програма, вече се изпълнява. Иде ред на точка втора – искате власт – ето ви власт. Какво следва, лесно ще разберете, като попроучите кой е Учителят Уешиба и каква е концепцията му. Както е рекъл един умен човек:

Моят начин да се шегувам е да говоря истината. На света няма нищо по-смешно.

Така и аз. Говоря ви, че Бойко Борисов никак не е прост, а само умело се прави на такъв. Юрдечетата искрено се смеят. Е, смейте се.

Опасно е да бъдеш искрен, ако си същевременно и глупав.

По-добре се замислете, защо Борисов успя да управлява 12 години. Следната мисъл ще ви помогне да разберете, че той никак не е прост.

Хората винаги прехвърлят вината на обстоятелствата, в които са попаднали. Аз не вярвам в обстоятелствата. Хората които владеят света са онези, които гледат само напред и нагоре, търсят обстоятелствата които са им изгодни, и ако не ги намерят просто ги създават.

Засипах ви с цитати от един човек. Стига за това. Просто наблюдавайте.

Войната в Украйна.

Вчера имаше няколко цитата от един специалист. Едно юрдече се изцепи, че това били големи тъпотии. Не думай, юрдеченце крякащо. Ето ти за домашно една мисъл от същия човек в оригинал

Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln.

Пък ти си прецени само, юрдеченце, колко си счупило тъпомера. От кого е това, о велики специалисти юрдешки? Няма толкова голям тъпомер, който да може да измери тъпотията ви.

Що се отнася до войната, тя си върви. Резервите за украинския юруш се топят. Ако украинците се мотаят още, ще трябва да правят подпрагов юруш. А подпраговите юруши са трагедия за този, който ги прави. Виждаме опити за разузнаване с бой покрай Орехов. Системата Таракан отново в действие. Срещу плътна руска отбрана. Но както казва един известен в моите среди човек

Лудостта – това е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати

Та така – Таракан, след Таракан, след Таракан. И чакаме различен резултат. Ами, чакаме си.

Руснаците полека превземат Бахмут. Няма закъде да бързат. Тамошната месомелачка работи добре. Както виждате, работи толкова добре, че се усеща недостиг на пушечно месо за предстоящия юруш. Кой ли не им каза на украинците, че се загробват при Бахмут. Те не слушат. Ами то, както е казал известният в моите среди човек

Разликата между гения и глупостта е, че геният има граници.

Ще се запитате кой е този човек. Ето ви още нещо от него

За да се превърне човек в безупречен член на стадо овце, човек трябва да е преди всичко овца.

Спират ме разни хора по пътищата, за да ми обясняват, колко ми е ниско нивото. Е на тоя нивото му е страшно ниско, нали така , юрдечета мои. А кой ли е този човек? Както се казва – яко ще се изненадате.

И не забравяйте мисълта на оня другия, дето пишел само глупости:

На теория, факторът неочакваност може да сработи във ваша полза. Но на практика действа сила на триене и скърцането на вашата машина предупреждава противника за опасността.

То се потвърдава на фронта. Скърцането на украинската военна машина предупреждава за юруша. Гледайте.

А, да и кой беше глупакът с тези мисли?

Я гледайте – сила на триене, скърцане – някой физик ще е значи, а? Кой – Нютон, Айнщайн или някой друг. Или не е физик, а , юрдечета мои.

Добре, стига толкова за войната за днес.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 119)

караме нататък с политическия конфликт. Политическият конфликт беше стълкновение и противоборство на различни социално-политически сили, свързани с политически субекти със стремежи за реализация на политически интереси и цели, свързани с борбата за взимане на властта и нейното преразпределение.

Та, политическият конфликт си има структура. Съставена от 7 елемента. Ето ги

1. Условия за възникване и протичане на конфликта. Гледаме текущия политически конфликт у нас. Възникнал е отдавна – преди 2 години. Протича при наличие на обществен и поитически буламач. Обществената система отчаяно се опитва да си държи хомеостазиса. Засега успява.

2. Участници в конфликта и техните действия за постигането на своите цели. Както вече знаете, концентрирал съм се върху един участник в политическия конфликт, понеже той прилага доктрината на Учителя Уешиба. Такова нещо рядко се случва и е достойно за изучаване. В японските бойни изкуства доктрината работи. Да видим как ще е тук.

3. Средства и способи, използване от конфликтуващите страни за създаване и разрешаване на конфликта. Създаване на конфликта – туй му дай да прави на нашего брата. Виж, по това, да разрешава конфликти – нещо го няма.

4. Характер на конфликта. Е, не са почнали още да се бият из парламента. Май само имаше едно дърпане на вратовръзка в предния парламент. Някой ще каже, че характерът на конфликта е миролюбив. Тихо, че ще се сетят, че имат и юмруци и нокти, с които могат дасе дерат.

5. Пространствено- времеви параметри на конфликта. Текущия политически конфликт си е локализиран у нас, ама сегиз-тогиз идва по някой импулс от чужбина, който ускорява събитията и забързва историята.

6. Етапи и интензивност на протичането на конфликта. Тука, трябва да отчетем, че бъграската глава е дебела. Текущият етап е налагане с цепениците, докато някоя глава се счупи. Никоя глава не се чупи, затова продължаваме с налагането с цепеници ще го има това поне още 6 месеца. Тоя със стратегията на Учителя Уешиба гледа да набара голямата цепеница и да реши конфликта по контрареволюционен път. Който да изглежда революционен.

7. Резултати и последствия от конфликта. Засега – две години – каша с буламач. Но не се притеснявайте. След всяка дестабилизация идва стабилизация. Това е променливото. То е диалектически свързано с непроменящото се – каквото и да се прави, кашата с буламач ще си остане. Обществената траектория е такава.

Стига затова днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 77)

Да напомним докъде стигнахме.

... Математическите модели в екологията (дори да са прекалено опростени) помагат за разбиранетона процесите на управлението на ресурсите, за контрола на епидемиите и за развитието на общества от много видове и индивиди ...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано през 2005 година. На запад, математическото моделиране и математическата социално динамика са доста развити. У нас, пред очите ви се опитвам да ги внедря, дето имаше една приказка. Внедрявам ги аз под мощното крякане на юрдеците. Юрдечета мои-и-и-и, математическите модели се използват за контрол на еридеми-и-и-и-и. Западняците ви го казват, а Витанов ви го и показа. Започва терорът на Витанов върху юрдечетата. Няколко дни подробно ще ви обяснявам какви модели от математическата социална динамика се използват в западните общества. Идва време да си активирате редовете в набитата ви в акълите програма – когато повее от Запад , панталоните падат, полите се вдигат и се възприемат и се възприема каквото дойде. И така, продължаваме

11. Теория на разпределение на войните във времето. Писана от Моял, оня същия, дето някои хора го знаят от разложението на Крамерс – Моял. Но да не закарваме юрдечетата в дълбокия гьол на теорията на стохастичните процеси, че ще вземат да се удавят.

12. Детерминистично и стохастично моделиране на човешките популации и социално мрежи. Тука няма как да ви изненадам. Знаете, че и аз правя такива неща.

13. Приложение на теорията на Марковските процеси за моделиране на мобилността на населението. Айде сега – пак в теорията на стохастичните процеси. Абе, Витанов, нали каза, че няма да водиш юрдечетата в дълбокото. Тъй, де казах, казах. Ама един друг, дето е много голям специалист е казал отдавна, че цялото военно дело се основава на заблудата. Аз като верен следовник, изпълнявам.

14. Марковски демографски модели. Айде пак – у дълбокото. Но докато юрдечата крякат, хората по света работят.

15. Дискретни и непрекъснати модели на популационни взаимодействия. Тук да отбележим собствения ни модел за хаотичната конкуренция по двойки и неговото приложение към българските политически партии. Де го тоз модел? Ей го (за който има достъп да чете)

https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S0040580904000401

Ма то правено преди 20 години бе! Така, де оттогава Витанов публикува на Запад моделите си на политическите процеси. Некое юрдече да покаже подобен математически модел. Не? Е, тогава – човки в калта и да не ви се чува крякотенето.

Хайде стига токова съм инквизирал юрдечетата. Трябва да ви станало напълно ясно, че математическото моделиране на сложни социални системи е силно развито на Запад.

Внедрявам го и по тези земи. Юрдеците окрякват Вселената. Страх ги e. Защото, където стъпи математиката, юрдещината отстъпва.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 272. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Че и десетият почнал.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 376. 1 година и 11 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – какво още може да се каже за структурата на конфликта ?

Конфликтът си има обект и този обект е централна съставка на конфликтната гозба. За да разбереш какво е сготвено, трябва да си наясно с централната съставка. За да разрешиш конфликта, трябва да си наясно с това, какъв му е обекта. Обектът на конфликта на конфликта често е скрит в дълбините. За да разберете, къде е заровено кучето, трява да си изясните причините за конфлекта – какви са били тез неудовлетворени потребности, какви са били тез противоречиви интереси, дето подклаждат конфликта. Ако не ги разберете, няма и да го разрешите.

При житейските конфликти, често е лесно – търси жената. При политическите – също -търси властта и кой се бори за нея. И като комбинирате – търсите властта и гледате жените и изведнъж ще ви стане ясен целия парламентарен театър. Без един момент – тихото шумолене на парите зад кулисите. Но да не се отклоняваме

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук