Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 1 юни 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 юни 2022 г.

Както винаги, който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Това е обективното положение на нещата съгласно методологията ми за анализ на сложни социални системи. Като не ви харесва, не го четете. Пиша си го това всеки ден, но ефект няма. Нищо, нека да го има за протокола.

Сега по същество

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 17. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 63 дни.

Ковид-кризата е прегазена.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава

да се свива. Сценарият "Синьо лято" е непоклатим.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие. Я да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.07

София-град - 0.09

Пловдив - 0.09

Бургас - 0.05

Варна - 0.03

По южните граници

Благоевград - 0.06

Кърджали - 0.12

Смолян - 0.12

Хасково - 0.05

Ямбол - 0.10

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 63 дни.

Виждате какво е по морето. Варна - 33 пъти под критичната стойност, Бургас - 20 пъти под критичната стойност. Време за плаж. Непоклатимостта на сценария "Синьо лято" гарантира спокойна почивка на тези, които вече са на плажа.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.11

Пазарджик - 0.06

Перник - 0.10

Плевен - 0.03

Разград -0.05

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност. Плевен е даже над 30 пъти под критичната стойност.

Ковид - кризата е смазана и размазана, в България.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Държим така и няма да има проблеми.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава.

Но бавно

6. Заключение от проверката - и днес, 63 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е добре угасено.

Зловещият план на зловещият професор за изтикване на действието на модифицирания Омикрон към по-топлите месеци и блокирането му със спиране на дифузното разпространение сработи на 100%. Прогноза

- това ще продължи. Юни месец започва спокойно, както се и очакваше.

7. Днес - картата на риска. Я погледнете. Цветът вече е един.

Обстановката навсякъде е спокойна. Както виждате сценариите "Хари Селдън", "Втората фондация" и сега "Синьо лято " си свършиха работат перфектно и в срок - почва сезонът по морето и всичко е в зелено по отношение на риска. Приятна почивка, който ще ходи.

Сега за войната.

Там нещата не са тъй приятни както с Ковида у нас.

Знаете - имам си методология и си карам по нея. Страничен резултат от анализите е тази информация, която ви съобщавам.

Да видим, какво става днес

1. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива.

Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Падне ли Краматорск, играта в Донбас свършва. Ами после? Почне ще почне една друга игра, но нека свърши битката на Донбас. Как ще свърши? От гледна точка на математиката е ясно. Вие може да си мислите и друго.

Та, Краматорск не е превзет, критерият не е изпълнен. Украинската групировка около Краматорск и Словянск е голяма - численост 2 дивизии, очаква се яростна съпротива там.

2 украински дивизии срещу руска танкова армия - не се вижда често такова нещо. Гледаме. Знаете къде е ключът към изхода на тая работа - дали руските танкове ще успеят да форсират река Северски Донец. Там се очакват големите сражения.

Отдолу откъм Горловка не се очаква фронтът да мръдне много - там имаме 2 доста укрепени украински линии плюс още 2 по които се копае. Каквото маже е се очаква да изгърми е Северодонецко-Лисичанския котел. В Северен Донец руската армия е вече по улиците, падането му е въпрос на седмица, седмица и половина. С Лисичанск ще е по-трудно.

Руските действия остоват доста концентрирани. Украинците пробват да ги разсеят с контраофанзиви. Да видим какво става.

Украинските контраофанзиви.

Контраофанзива на юг от Харков - цел - спиране на руското настъпление в Донбас чрез превземане на Изюм. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна. Видяхта какво стана.

Руснаците вкараха цяла танкова армия през Изюм към Лиман и ако не беше реката Северски Донецк, сега щяхма да гледаме големи баталии при Словянск. Реката бави това и дава глътка въздух на украинците.

Контраофанзива на север от Харков - цел - изтласкване на руските войски до границата между Русия и Украйна. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна. нещо повече - руснаците си върхана позиции и Харков пак е в обсега на полевата им артилерията.

Контраофанзива около Херсон - както прогнозирах, такава контраофанзива бе опитана и бе неуспешна. Очакват се следващи опити за украинско контранастъпление там. Южноукраинските полета скоро ще станат кървавите полета на смъртта. Украинците могат да струпат там каквито резерви имат.

Знаете моето мнение, което съвпада с това, което би казал Манщайн - вместо да се подмамват да атакуват на голо поле (за което руснаците потриват доволно ръце, защото имат голямо превъзходство в тежко въоръжение) украинците беше по-добре да се укрепят в големите градове.

Харков е добър пример за тази тактика. Застроената градска площ компенсира до известна степен липсата на техника. А и пушечното месо е по-добре защитено. Не става това. Затова очакванията, че загубите на укроинско пушечно месо ще продължат бързо да нарастват.

3. Пропагандната война. Тук - без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени докато вървят боевете в Донбас. Промени ще има ако паднат Словянск и Краматорск.

У нас - каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Атракторът все повече се набива в неподвижната точка на ефективността - народът гледа какво става с преместването на бежанците, но повърхността не се чува много, но я се разходете по пазара или по кварталните кръчми.

Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 19-ти, не е Бисмарк)

... Войната не е за слава и почести. Тя е за жито и хляб....

Кратък коментар - пропагандата не трябва да се фокусира върху славата и почестите, които ще имаме като приемем украински бежанци. Тя трябва да е фокусирана върху житото и хляба на българския народ, за да има успех. Та оттук отново класиката:

-Свободата, Санчо......!!!!

-Ама саламът, Ваша милост!!!

Славно-почестният интиликтуализъм от едната страна и коматът хляб от другата.

И накрая - малко от Бисмарк. Днешния цитат малко хора са го чували:

... Има Провидение, което защитава идиотите, пияниците, децата и Съединените американски щати.....

Какво ни казва тук Бисмарк? Че американците винаги си вземат. Защото добре си правят сметката. Виж, в Европа не си правят добре сметката. Ако си я правеха, нямаше да има войни. Тъй, че, казва дядо Бисмарк, гледайте американците и се учете.

Юрдеците зяпнаха. Спокойно, бе, аз съм под влиянието на руския агент Хенри Кисинджър, те затова и изказванията ми са такива. А дядо Хенри е роден в Германия и знае наизуст Бисмарк. Затуй стана на 100 години и още може да ви дава акъл. Който вие не слушате, юрдечета мои. Но спокойно - дядо Бисмарк казва по-горе, че част от ваш също са под защитата на Провидението.

Та така. Четете дядо Бисмарк рецензенти мои от кафенето. Той ще ви покаже и как да се отнасяте към и към Русия и към Съединените щати.

Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 юни 2022 г. Както винаги, който смята, че тази...

Posted by Nikolay Vitanov on Wednesday, 1 June 2022