Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 31 май 2022 г. Той направи това с уговорката, че "както винаги, който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Това е обективното положение на нещата съгласно методологията ми за анализ на сложни социални системи. Като не ви харесва, не го четете".

"Сега по същество

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 16. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 62 дни.

Ковид-кризата е прегазена.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.85.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.

"Синьо лято" е непоклатим.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие. Я да видим.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.07

София-град - 0.10

Пловдив - 0.06

Бургас - 0.05

Варна - 0.03

По южните граници

Благоевград - 0.07

Кърджали - 0.06

Смолян - 0.11

Хасково - 0.06

Ямбол - 0.06

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 62 дни.

Виждате какво е по морето. Варна - 33 пъти под критичната стойност, Бургас - 20 пъти под критичната стойност. Време за плаж. Непоклатимостта на сценария "Синьо лято" гарантира спокойна почивка на тези, които вече са на плажа.

За сведение - индексите в още няколко области

Враца - 0.07

Габрово - 0.07

Добрич - 0.03

Кюстендил - 0.10

Ловеч - 0.06

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност. Гледаме още по морето -

Добрич - 33 пъти под критичната стойност. 33 пъти. Ковид - кризата е смазана, размазана, нарязана на дребно и направена на салата в България. Здравната система се справи отлично с Омикрона.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Дръжте го така и ще си въртите синджирчето цяло лято.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава.

Но бавно

6. Заключение от проверката - и днес, 62 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалиха до един.

Зловещият план на зловещият професор за изтикване на действието на модифицирания Омикрон към по-топлите месеци и блокирането му със спиране на дифузното разпространение сработи на 100%. Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен юни месец.

7. Днес - картата на риска. Промени няма. Всичко е в зелено без една област. Но и в София-град индексите, свързани с оценката на риска спадат. Въпрос навреме е и там да стане зелено.

Сега за войната.

Знаете, че от време на време чета рецензиите на юнаците от Ганковото кафене и се заливам от смях. До вчера рецензиите бяха, че нямам информация, че нямам квалификация и т.н. След като предсказах Херсонската офанзива на украинската армия и нейнея неуспех, генерал-ферзмаршарлите от кафенето трябваше да обърнат палачинката.

Сега чета, че вече получавам информация от много специални източници, че по лампазите ми имало баят звезди и че това, дето съм професор по математика е прикритие за задкулисните ми дейности. Тъй, тъй - скоро ще стигнете и до истината - аз ще да съм от извънземните рептили дето управляват света. И с баш рептила Кисинджър сме се наговорили какво да приказваме. Какво беше:

- И аз не вярвам - каза Хаджи Смион; - вестникарите лъжат като цигани. Аз в Молдовата помня, имаше един вестник, каквото кажеше - все лъжа.

И не мога да се удържа да цитирам и бай Мичо:

- Шийка! - извика Мичо разярен. - Твойта куфалница не достига дотам, ти да си мълчиш! На такива говеда като тебе с даул да им блъскат, няма да разумеят нищо.

Героите от едновремешната версията на кафенето предизвикват умиление. Героите от днешната версия на кафенето могат да предизвикат само презрение. А вие си припомняйте какво са казали Хаджи Смион и чорбаджи Мичо.

Толказ за кафенето и локвите пред него. Сега за обстановката с войната по същество. Знаете - имам си методология и си карам по нея. Какво става днес

1. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива.

Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Защо Краматорск, а не Словянск. Защото Краматорск е най-отдалеченият от руските части централен възел на украинската групировка в Донбас. Падне ли Краматорск, играта в Донбас свършва.

Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, очакват се яростна съпротива от украинската групировка там, чиято численост не е малка - 2 дивизии.

Между другото руснаците като че намериха слабо място в отбранителните линии на украинската донбаска групировка. За да стигнат до Краматорск от Попасная и Горловка, руснаците трябва да минат през 2 мощни отбронителни линии и през още 2, които в момента се укрепват (рептил е Витанов ще знаете, гледайте какви неща ви издава).

От север, през Лиман няма такива мощни укрепени линии. Там има реката Северски Донец и ако руснаците успеят да я форсират, битката за Словянск може да почне по същество. А Краматорск е зад Словянск.

Местността там е равнинна. Тъй, че с голяма вероятност ще може да се наблюдава цяла руска танкова армия в действие. Което е изключително рядка възможност за изучаване на тактика и стратегия в логистиката например.

Котелът Северодонецк - Лисичанск се затвори. Това се очакваше. Вътре е една украинска дивизия като численост - по всеобщо признание - най-боеспособните части на украинската армия. Северодонецк и отрязан от три страни, от четвъртата е реката. Украинците няма да могат да се задържат дълго в самия град, ако има индустриална зона с катакомби, могат да се пробват да се укрепят там. Резултатът обаче е предизвестен - повторение на Мариупол.

С две думи - руските действия са доста концентрирани. Украинците пробват да ги разсеят с контраофанзиви. Да видим какво става.

Украинските контраофанзиви.

Контраофанзива на юг от Харков - цел - спиране на руското настъпление в Донбас чрез превземане на Изюм. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна. Въобще превземавнето на Изюм отвори оперативен коридор от север за действия на руснаците в Донбас без да има нужда от превземане на Харков.

И те настъпиха по линията Изюм - Лиман и ей ги, на една река преодоляване са от покрайнините на Словянск. Минат ли руските танкове реката Северски Донец, за Словянск и Краматорск ще стане много лошо, няма да има покрепа за Северодонецк и Лисичанск и котелът там ще заври.

Контраофанзива на север от Харков - цел - изтласкване на руските войски до границата между Русия и Украйна. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна. нещо повече - руснаците си върнаха позиции и Харков пак е в обсега на полевата им артилерията.

Контраофанзива около Херсон - както прогнозирах, такава контраофанзива бе опитана и бе неуспешна. Очакват се следващи опити за украинско контранастъпление там. Южноукраинските полета скоро ще станат кървавите полета на смъртта. Трудно се прави контраофанзива без достатъчно тежко въоръжение.

Той Зеленски правилно пищи, но Западът няма да даде. Западът добре си прави сметката как ще свърши войната и гледа да изтощи максимално Русия чрез укроинското пушечно месо. Путин също я знае тая игра и ще гледа за заеме максимално количество украински територии, че да има повече козове при следващия Берлински конгрес за Украйна.

Байдън отряза Украйна от оръжия, с които може да удари Русия и обясни защо

Следователно, не трябва да се учудваме, че украинските загуби в жива сила растат бързо. Писах вече - западната помощ е недостатъчна, за да се компенсират загубите в техника на украинската армия. Това го признава вече и украинската страна. Рептилът Витанов пак излезе прав.

3. Пропагандната война. Тук - без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени докато вървят боевете в Донбас. Промени ще има ако паднат Словянск и Краматорск.

У нас - каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда.

Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 18-ти, не е Бисмарк)

... Един народ е способен на всякаква жертва, когато наистина знае за какво прави тази жертва ....

Кратък коментар - пропагандата трябва да обясни на народа с думи прости, ЗАЩО трябва да прави някаква жертва. Ако не може да обясни, играта свършва и атракторът се набива в неподвижната точка на пропагандната неефективност. Ето, рептилът Витанов ви казва как да излезете от неблагоприятната ситуация с проукраинската пропаганда в България. Обяснете на народа с думи прости, защо трябва да прави жертви. И помнете класиката:

- Свободата, Санчо, е велико благо - интелектуалничал интелектуалецът

- Саламът, Ваша милост и той е велико благо - отговаря народът.

Тук - една теорема (малко поизменен цитат от един велик класик)

Теореме на Витанов: Познавай народа си, познавай и себе си. И няма да загубиш дори една от 1000 пропагандни кампании.

И накрая - малко от Бисмарк.

Ама да съм питал Бисмарк как щяла да свърши войната. Добре, кажи бай Бисмарк, как ще свърши войната и какво е добра политика. И бай Бисмарк отговаря

... Тайната на политиката? Сключете добър договор с Русия. ....

Та, войната ще свърши със скючване на договор с Русия. Добри политици - добър договор. Лоши политици - лош договор.

Ама вечен ли ще е този договор? Бай Бисмарк намига дяволито:

......Всички договори между големи държави престават да бъдат задължителни, когато противоречат на борбата за съществуване....

Те така. Четете бай Бисмарк рецензенти мои от кафенето. Нали искате да ставате фелдмаршали. Той ще ви покаже как. Ще ви покаже и как да се отнасяте към Русия.

Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.